Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nakúpia vakcíny len pre 20 percent ľudí

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda dnes odsúhlasila nákup vakcín proti novému vírusu chrípky typu A(H1N1)pre 20 percent populácie, teda milión ľudí. Tie by mali prednostne smerovať na zaočkovanie zdravotníkov či ľudí, ktorí zabezpečujú chod štátu. Podrobnosti však agentúry neuviedli.

"Štátne hmotné rezervy sú už splnomocnené v prípade ukončenia výberu tieto vakcíny zaobstarať," povedal novinárom minister zdravotníctva Richard Raši. Zároveň však upozornil, že žiadne vakcíny zatiaľ na trhu nie sú, keďže stále prebiehajú klinické skúšky. Krajina by mala v prípade ich dostupnosti zabezpečiť očkovacie látky pre pätinu obyvateľstva z celkových zhruba 5,5 milióna občanov.

Experti Európskej únie už skôr odporučili, že vakcínu by mali prednostne dostať tehotné ženy, zdravotnícky personál a osoby s vážnymi zdravotnými problémami. Ako prví by mali byť zaočkovaní aj policajti.

Prvý potvrdený prípad nákazy zaznamenalo Slovensko v máji. Väčšina Slovákov sa novou chrípkou nakazila v zahraničí, prenos v rámci krajiny zaznamenali zdravotníci vo viac ako desiatke prípadov. Slovensko, na rozdiel od iných európskych štátov, zatiaľ nezaznamenala ani jedno úmrtie na toto ochorenie. Prvou potvrdenou obeťou v strednej Európe bol Maďar trpiaci chronickými ťažkosťami srdca a pľúc, čo mohlo priebeh ochorenia sťažiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu