Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Maďarská polícia obvinila 17 odporcov homosexuálov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Budapeštianska polícia obvinila 17 účastníkov protestu proti sobotňajšiemu budapeštianskemu pochodu za práva homosexuálov.

Podľa informácií, ktoré v nedeľu zverejnila tlačová agentúra MTI, policajti v sobotu pozatýkali 41 demonštrantov. Sedemnástich z nich obvinili z rôznych priestupkov od útoku na verejného činiteľa, narúšanie verejného poriadku až po nedovolené ozbrojovanie.

Na sobotňajšom pochode za práva homosexuálov sa zúčastnilo asi 1500 ľudí. Prišiel ich podporiť aj bývalý premiér Ferenc Gyurcsány s manželkou. Novinárom povedal, že je povinnosťou každého občana vysloviť sa za dodržiavanie ľudských práv.

Neďaleko trasy pochodu sa zhromaždili odporcovia homosexuálov, na jednom mieste sa im dokonca nakrátko podarilo odstrániť policajné zátarasy, no bezpečnostné sily ich po čase vytlačili a zátarasy obnovili. Neskôr došlo aj k zrážke medzi demonštrantmi a policajtmi. Krajní pravičiari hádzali na policajtov kamene, polícia odpovedala obuškami a slzným plynom.

Na minuloročnom pochode za práva homosexuálov došlo aj k násilným útokom zo strany pravicových extrémistov na účastníkov pochodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu