Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jazykový zákon porušuje ľudské práva, tvrdí Maďarsko

BUDAPEŠŤ - Slovenský jazykový zákon zásadne porušuje ľudské práva, medzinárodné záväzky a štandardy Európskej únie, uviedol vo svojej správe Inštitút pre etnicko-národnostné menšiny Maďarskej akadémie vied. Správu zverejnil v stredu na svojej internetovej stránke.

"V záujme ochrany a podpory materinského jazyka, novela slovenského jazykového zákona porušuje niekoľko základných práv, ktorých ochranu v každom prípade vyžadujú medzinárodné právne záväzky," uvádza sa v analýze inštitútu. Slovensko sa v súvislosti s jazykovými právami menšín žijúcich na jeho území prihlásilo k viacerým medzinárodným právnym záväzkom akými sú Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov, ako aj doložka o ochrane jazykových práv v maďarsko-slovenskej základnej zmluve z roku 1995, uvádza think tank.

Inštitút problém ilustruje príkladom, že človek žijúci v oblasti, kde národnostná menšina nedosahuje požadovaných 20 percent z celkového počtu obyvateľstva, nemôže používať iný jazyk ako slovenský, napríklad ako pacient v nemocnici. "Predstavte si nasledujúci scenár: hasič pomáhajúci unikajúcemu človeku, ktorý nehovorí po slovensky, je (zákonom) nútený odpovedať po slovensky," uvádza sa v správe.

Ďalšie príklady, na ktoré inštitút poukázal v súvislosti s používaním slovenčiny ako úradného jazyka, sa týkajú ľudí pracujúcich vo verejnej doprave a telekomunikačných spoločnostiach, pracovníkov pošty, ozbrojených síl, zahraničných učiteľov a jazykových korektorov, škôl a ďalších vzdelávacích inštitúcií. Podľa inštitútu je to diskriminujúce a porušuje to základné ľudské práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu