Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V dvoch reštauráciach na Malorke vybuchli bomby!

Incidentu predchádzalo telefonické upozornenie zo strany ETA. Zobraziť galériu (4)
Incidentu predchádzalo telefonické upozornenie zo strany ETA. (Zdroj: SITA)

PALMA DE MAJORCA - V dvoch reštauráciách v španielskom ostrovnom letovisku Malorka v nedeľu vybuchovali bomby. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako sa separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda prihlásila k predošlým útokom v krajine.

Počas nedeľných explózií dvoch bômb, ktoré neboli silné, neutrpel nikto zranenia. Incidentu predchádzalo telefonické upozornenie zo strany ETA. Prvá explózia sa odohrala v dámskych toaletách pobrežnej reštaurácie La Rigoletta v meste Palma de Majorca. Úrady však o druhom výbuchu neposkytli žiadne informácie.

Hovorca ministerstva vnútra baskickej regionálnej vlády uviedol, že separatisti upozornenie o chystajúcom sa výbuchu na Malorke odovzdali taxikárovi v Baskicku. Militanti doslova uviedli, že nainštalovali niekoľko bômb v reštauráciách v letovisku Palma de Majorca, ktoré je medzi turistami veľmi populárne. Španielske médiá informovali aj o tretej nastraženej bombe, polícia to však zatiaľ nepotvrdila. Po páchateľoch teraz pátra asi 1600 členov bezpečnostných jednotiek.

Organizácia ETA vydala len niekoľko hodín pred incidentmi vyhlásenie, v ktorom prijala zodpovednosť za rôzne útoky vrátane tých, pri ktorých prišli o život dvaja dôstojníci civilnej obrany a policajný vyšetrovateľ. Separatisti sa prihlásili k bombovému útoku z 19. júna, pri ktorom v baskickom meste Arrigorriaga prišiel o život 49-ročný policajný inšpektor Eduardo Puelles Garcia, ako aj k bombovému útoku z 30. júla na kasárne polície na stredomorskom ostrove Malorka, ktorý si vyžiadal životy dvoch príslušníkov polovojenskej polície civilnej gardy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu