Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Hackeri umiestnili na stránke festivalu čínsku vlajku

(Zdroj: Jupiterimages)

CANBERRA - Na webovej stránke Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v Melbourne hackeri v sobotu umiestnili čínsku vlajku. Ide o jeden z protestov pred plánovaným príchodom ujgurskej exilovej líderky, ktorú Peking obviňuje z podnecovania nedávnych nepokojov na západe Číny.

Kybernetický útok na festival nasledoval po stiahnutí niekoľkých čínskych snímok z programu a protestoch čínskeho diplomata proti premietaniu dokumentu o Rebiyi Kadeerovej. Podľa Číny je totiž zodpovedná za krvavé zrážky medzi Ujgurmi a príslušníkmi etnika Chan, pri ktorých zomrelo takmer 200 ľudí.

"Každý vie, čo za človeka je Rebiya. Sme proti tomu, aby jej akákoľvek krajina pripravila pôdu na jej protičínske separatistické aktivity," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čchin Kang. Kadeerová žije v Spojených štátoch amerických a festival v Melbourne má navštíviť 8. augusta. Zodpovednosť za krvavé útoky - najhoršie, aké Čína zažila za uplynulé roky - však popiera.

Hovorkyňa festivalu Louise Heseltinová potvrdila, že hackeri v sobotu na 45 minút umiestnili na webovú stránku čínsku vlajku a odkazy, ktorými požadovali od organizátorov ospravedlnenie všetkým Číňanom za zahrnutie Kadeerovej do programu. Organizátori zaznamenali stovky ďalších pokusov o nabúranie sa do portálu.

Podľa riaditeľa MFF Richarda Moora hackeri spomalili webovú stránku, čím utrpel internetový predaj lístkov. Režisérom obviňovaného dokumentu The 10 Conditions of Love (2009) je Jeff Daniels.

"Osobne mi pripadá hrozné, že čínska vláda postavila filmový festival a jeho účastníkov do pozície, v ktorej potrebujú policajnú ochranu a súkromnú bezpečnostnú službu, aby si pozreli film," uviedol Daniels pre televíznu stanicu ABC. Snímka mala premiéru v noci na dnes, ale polícia nezaznamenala žiadne nepokoje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu