Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vládne úrady ochromil kybernetický útok!

(Zdroj: SITA)

SOUL/WASHINGTON - Kybernetický útok ochromil internetové stránky úradov juhokórejskej vlády, bánk i webové portály. Podobným útokom čelili nedávno aj Spojené štáty.

Tam boli omnoho masívnejšie, než sa pôvodne predpokladalo a boli namierené proti kľúčovým americkým inštitúciám a úradom, vrátane Bieleho domu. Oznámila to agentúra AP. Počítačoví piráti sa pokúsili ochromiť americké ministerstvo obrany, newyorskú burzu, akciový trh Nasdaq, Národnú bezpečnostnú agentúru, ministerstvá vnútornej bezpečnosti, zahraničia a financií, či dokonca noviny The Washington Post. Biely dom vraj na svojich stránkach žiadne problémy nemal. Niektoré úrady ale zaznamenali dočasný výpadok. Podľa AP išlo o najrozsiahlejší kybernetický útok za niekoľko posledných rokov.

V Južnej Kórei sa zrútili alebo mali problémy s pripojením už od utorka predovšetkým stránky prezidentského úradu, ministerstva obrany, parlamentu, niekoľkých veľkých bánk a významného internetového portálu Naver. Niektoré stránky sú aj dnes stále nedostupné.

Podľa juhokórejskej Agentúry pre bezpečnosť informácií sú útoky pravdepodobne spojené s kolapsom webových stránok v USA, ale vyšetrovatelia nevedia, kto za útokom stojí. Tamojšia spravodajská služba k tomu pripomenula, že nešlo o útok jednotlivca či skupinky, ale o starostlivo pripravenú akciu. Podľa nej je to práca organizácie, či dokonca cudzieho štátu. Stojí za ňou zrejme Severná Kórea alebo zložky podporujúce túto komunistickú krajinu.

Média v Južnej Kórei už v máji informovali, že ich severný sused má špeciálne jednotky na kybernetickú vojnu, ktorá sa snaží „nabúrať“ do amerických a juhokórejských vojenských sietí, aby získala tajné informácie a uviedla ich mimo prevádzku. Podľa niektorých odborníkov ale chudobná KĽDR nemá na také útoky kapacitu.

Prvé vyšetrovanie zistilo, že mnoho osobných počítačov napadol vírus, ktorý im nariadil, aby v rovnakej chvíli navštívili veľké oficiálne servery v Južnej Kórei a USA, a zahltili ich tak. Podľa Soulu na útok zneužili 12 tisíc juhokórejských počítačov a 8 tisíc zahraničných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu