Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Česko má siedmy prípad novej chrípky

PRAHA - Česko má siedmy prípad takzvanej novej chrípky. Hovorca ministerstva zdravotníctva Vlastimil Srsen uviedol, že testy dnes potvrdili ďalší prípad infekcie vírusom chrípky A (H1N1). Rovnako ako v predchádzajúcich šiestich prípadoch má aj najnovšie ochorenie ľahký priebeh. Na mexickú chrípku zatiaľ v Česku nikto nezomrel.

"Pozitívne testovaná je dvadsaťosemročná žena z Prahy, ktorá pricestovala z New Yorku do Česka v sobotu. Tri dni po príchode sa u nej objavili prvé akútne respiračné príznaky a v stredu prišla na infekčnú kliniku Fakultnej nemocnice Bulovka," upresnil hovorca.

Lekári odobrali žene materiál na virologické vyšetrenie, ktorý odovzdali na vyšetrenie národnému referenčnému laboratóriu. "Ochorenie má celkovo ľahký priebeh, preto nebola potrebná hospitalizácia. V súčasnosti je žena v dobrom klinickom stave v domácej izolácii," uviedol Srsen.

Dvaja ľudia, ktorí boli s chorou v kontakte, sú podľa hovorcu v poriadku a bez príznakov infekcie. Kvôli obavám z nákazy mexickou chrípkou vyhľadalo v Česku lekára už 283 ľudí s dýchacími ťažkosťami. Vyšetrenie potvrdilo infekciu A (H1N1) u siedmich, u 263 ju vylúčila, 13 ľudí na definitívny výsledok testov čaká.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu