Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Arabi so ženami zaobchádzajú ako s nábytkom, tvrdí Kaddáfí

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

RÍM - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí v piatok kritizoval postavenie žien v niektorých arabských krajinách, kde podľa neho s nimi zaobchádzajú ako s "kusom nábytku".

Vyjadril sa tak počas vystúpenia pred vyše 700 talianskymi podnikateľkami, političkami a inými významnými ženami, ktoré ho v Ríme odmenili búrlivými reakciami. Okrem ženských práv sa totiž Kaddáfí zastal aj prísnych zásad, ktoré by mali dodržiavať ženy v islame, a kritizoval históriu emancipácie žien na Západe.

Kaddáfí sa stretol so zástupkyňami nežného pohlavia počas historickej návštevy Talianska, ktorá mala vyzdvihnúť silné politické a ekonomické väzby medzi krajinami. Do posluchárne prišiel v tradičnom oblečení a v sprievode svojich ochrankárok. Po prejave siahol po závoji jednej zo žien a utrel si ním pot z čela. Obklopili ho tiež mnohé poslucháčky žiadajúce o autogram, zatiaľ čo ostatné sa zdali byť rozčarované.

Úspech v publiku malo najmä jeho prirovnanie, podľa ktorého je žena v niektorých arabských a moslimských krajinách "ako kus nábytku" a "môžete ju vymeniť, kedy chcete". Dotkol sa tiež práva žien v moslimských krajinách riadiť vozidlá, o čom podľa neho nemajú rozhodovať vlády. "Ak vôbec, je na jej manželovi, jej bratoch alebo otcovi, aby jej dal dovolenie," tvrdil Kaddáfí za hlasných prejavov nesúhlasu z publika. Ďalšie odmietavé reakcie vyvolal jeho názor, že v západnom svete sa ženy emancipovali iba vďaka vojnám, keď si museli hľadať prácu. "Môžeme povedať, že európske ženy sa emancipovali, ale dôvodom nebol vývoj alebo dobrovoľná voľba, ale skôr obmedzenie, núdza."

Talianska ministerka životného prostredia Stefania Prestigiacomová pre tlačovú agentúru ANSA vystúpenie zhodnotila ako "protirečivé", napriek tomu však niektoré Kaddáfího výroky ocenila. Predstaviteľky mnohých ženských organizácií sa s Kaddáfím odmietli stretnúť na protest proti nedávnej dohode, ktorá umožňuje Taliansku vracať do Líbye migrantov zadržaných na mori.

Kaddáfí v piatok vyvolal rozpačité reakcie aj v dolnej komore talianskeho parlamentu, ktorej predseda Gianfranco Fini sa rozhodol zrušiť plánované stretnutie po tom, ako meškanie návštevy presiahlo dve hodiny. Podľa neskoršieho vyhlásenia líbyjského veľvyslanectva Kaddáfího zdržala tradičná moslimská modlitba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu