Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kaddáfího syn zakladá novú ľudskoprávnu organizáciu

Muammar Kaddáfi
Muammar Kaddáfi

DAVOS - Syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajf al-Islám, ktorý sa dostal do povedomia svetovej verejnosti ako šéf Kaddáfího nadácie snažiacej sa o zlepšenie vzťahov medzi Arabmi a Západom, teraz zakladá novú ľudskoprávnu organizáciu.

Malo by ísť o alianciu vyše štyridsiatich mimovládnych organizácií z krajín Blízkeho východu, ktoré by spoločne monitorovali dodržiavanie ľudských práv a stav demokracie vo svojich krajinách. Kaddáfí mladší svoje plány ohlásil v sobotu vo švajčiarskom Davose, kde sa koná Svetové ekonomické fórum.

Z veľmi vážneho porušovania ľudských práv bola v minulosti často obviňovaná aj Líbya ovládaná otcom Sajfa al-Islámom Muammarom Kaddáfím. Toho Západ dlho označoval za jedného z najväčších svetových sponzorov terorizmu a jeho vzťahy so západným svetom sa začali zlepšovať až v posledných rokoch.

Kaddáfího syn tvrdí, že Aliancia za demokraciu a ľudské práva v arabskom svete, ktorá by mala oficiálne vzniknúť v priebehu niekoľkých týždňov, bude postupovať informácie o porušovaní ľudských práv v blízkovýchodných a severoafrických krajinách renomovaným medzinárodným organizáciám ako Human Rights Watch (HRW) či Amnesty International. Riaditeľ HRW Ken Roth potvrdil, že s ním o tejto otázke rokoval, dodal však, že HRW sa zatiaľ k žiadnej konkrétnej spolupráci nezaviazalo. Aktivity Sajfa al-Isláma Kaddáfího však Roth ocenil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu