Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tripolis a Moskva podpísali dohodu o nukleárnej spolupráci

Muammar Kaddáfí, Vladimír Putin
Muammar Kaddáfí, Vladimír Putin

MOSKVA - Líbya a Rusko podpísali v sobotu civilnú nukleárnu dohodu, informoval líbyjský minister zahraničných vecí po tom, ako sa prezident Muammar Kaddáfí zúčastnil na moskovských rokovaniach o spolupráci medzi oboma krajinami v oblasti jadrovej energetiky.

Ide o prvú návštevu líbyjského vodcu v Rusku od roku 1985. Predstavitelia Moskvy však nechceli správy o podpise dohody komentovať.

"Dohoda o spolupráci bola podpísaná na základoch mierového použitia civilnej jadrovej technológie, predovšetkým pri stavbe reaktorov a pri dodávkach nukleárneho paliva," vyhlásil šéf líbyjskej diplomacie AbdelIrahmán Čalgham, ktorý na návšteve ruskej metropoly sprevádzal Kaddáfího.

Dohoda zakladá spoluprácu aj v oblasti využitia nukleárnych technológií v medicíne a starostlivosti o odpad, dodal Čalgham. Kremeľ však situáciu nijako nekomentoval a hovorca ruskej vlády Dmitrij Peškov povedal, že k podpisu žiadnej podobnej dohody počas stretnutia Kaddáfího a Putina neprišlo.

Podľa zdrojov z líbyjskej delegácie však dokument podpísal šéf ruskej agentúry pre atómovú energiu Rosatom spoločne s líbyjským predstaviteľom zodpovedný za jadrovú energetiku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu