Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukradli včely pre kráľovskú rodinu!

LONDÝN - Stovky tisícok včiel spoločne s úľmi, určené pre kráľovskú rodinu, ukradli! Nejde pritom o ojedinelý prípad. Choroby a klesajúce počty včiel v Británii viedli k prudkému zvýšeniu cien úľov i medu, čo vedie zlodejov k čoraz odvážnejšie lupom. V minulých mesiacoch hlásili z celej krajiny krádeže v hodnote tisícok libier.

A naposledy zmizli úle kráľovského včelára Murraya McGregora v škótskomm West Lothiane. Informovala o tom agentúra Reuters. Zlodeji si tu minulý mesiac odniesli asi jedenásť úľov s pol miliónom včiel, ktoré boli z veľkej časti určené pre letné kráľovské sídlo Balmoral v Škótsku, kde mali produkovať med pre luxusnú značku potravín princa Charlesa.

"V poslednej dobe sa tu stalo veľa krádeží," povedal McGregor. "Deje sa to stále častejšie. A sme proti tomu bezmocní, pretože úle nie sú strážené." Počty včelích kolónií v Británii za posledné dva roky drasticky poklesli vplyvom zlého počasia a chorôb. Cena kvetového medu tak za posledných 18 mesiacov vzrástla o 60 percent, uviedol McGregor.

Vyšetrovanie krádeže v odhadovanej hodnote 5000 libier sa podľa polície zameria na samotnú komunitu včelárov. Produkcia medu pre kráľovskú rodinu nebude podľa McGregora narušená: "Na miesta pohybu odcudzených včiel vyšleme iné," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu