Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Muselo sa stať niečo katastrofálne, tvrdí analytik

Príbuzní čakali na letisku márne Zobraziť galériu (10)
Príbuzní čakali na letisku márne

PARÍŽ /RIO DE JANEIRO - Pátranie po lietadle francúzskej spoločnosti Air France pokračuje, ale zatiaľ bezvýsledne. Brazílske letectvo pokračovalo v pátraní aj v nočných hodinách. Do pátrania vyslalo šesť strojov vrátane dvoch vrtuľníkov, do oblasti smeruje aj niekoľko ďalších plavidiel. Prvé z nich sa v odľahlej zóne očakáva v stredu. Oblasť pátrania je rozľahlá a pátranie sťažuje aj skutočnosť, že v týchto miestach je oceán hlboký takmer 4600 metrov.

Úrady vyzvali všetky obchodné plavidlá v oblasti predpokladanej havárie, asi 1200 kilometrov severovýchodne od prístavného mesta Natal v severovýchodnom cípe Brazília, aby pomohli pri pátraní. Francúzsko požiadalo o pomoc Spojené štáty, ktoré by mali do pátrania zapojiť satelitné systémy.

Medzi cestujúcimi bolo niekoľko vysoko postavených predstaviteľov firmy Michelin predovšetkým pre Južnú Ameriku, prezident metalurgickej spoločnosti ThyssenKrupp CSA Erich Heine, niekoľko brazílskych verejných činiteľov, zástupcovia mimovládnych organizácií ako aj princ Pedro Luis de Orleans e Bragança (26), potomok posledného brazílskeho cisára Pedra II.

Podľa odborníkov skutočnosť, že lietadlo nevyslalo núdzový signál naznačuje, že sa odohralo niečo veľmi rýchle. "Na palube sa muselo stať niečo katastrofálneho, čo donútilo lietadlo zletieť na more, či už pri kontrolovanom alebo nekontrolovanom pokuse," poznamenal letecký analytik Chris Yates. "Zrejme šiel dolu veľmi rýchlo, a to tak rýchlo, že pilot nemal šancu vyslať núdzové volanie."

Podľa Air France sa lietadlo mohlo zrútiť približne v polovici vzdialenosti medzi pobrežím Brazílie a Afriky. Spoločnosť v pondelok s lietadlom stratilo kontakt niekoľko hodín po odlete z Ria de Janeiro, úrady neskôr dali najavo, že rátajú s najhorším. Ak sa ukáže, že haváriu skutočne nikto neprežil, zapíše sa toto letecké nešťastie ako najväčšie od roku 2001.

Pilot lietadla brazílskej spoločnosti TAM si v noci na pondelok pri lete z Paríža do Ria de Janeiro na hladine Atlantiku všimol oranžovo sfarbené body. Mohli to byť kusy horiaceho lietadla - pilot ich zaznamenal pozdĺž trasy strateného lietadla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu