Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šanca, že niekto prežil, je minimálna, tvrdí Sarkozy

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: ČTK)

PARÍŽ - Šanca, že nájdu živých pasažierov strateného letu z Ria de Janeiro do Paríža, je mizivá. V pondelok to vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa stretol so šokovanými rodinnými príslušníkmi cestujúcich na parížskom letisku Charla de Gaulla. Incident pritom označil za "katastrofu, akú ešte (letecká spoločnosť) Air France nezažila".

"Povedal som im pravdu, ktorá je taká, že vyhliadky na nájdenie akýchkoľvek živých ľudí sú veľmi malé," uviedol Sarkozy pred novinármi na letisku. Prezident v sprievode ministrov dopravy, životného prostredia a zahraničných vecí navštívili krízové centrum, ktoré zriadili v jednom z terminálov. Príbuzní nezvestných cestujúcich stále čakajú na správy o ich osude potom, čo lietadlo v ranných hodinách zmizlo nad Atlantickým oceánom. Hoci letisko stále označovalo let AF447 ako "zmeškaný", spoločnosť Air France im vyjadrila svoju sústrasť, čím dala jasne najavo, že neočakáva nájdenie živých cestujúcich. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že medzi cestujúcimi boli dvaja Slováci.

Lietadlo typu Airbus 330-200 s 228 osobami na palube, ktoré smerovalo z Ria de Janeiro do Paríža, zasiahla štyri hodiny po štarte silná búrka. Krátko predtým, ako sa stratilo z obrazoviek radarov, vyslalo automatickú správu o výpadku palubnej elektrickej siete. Podľa hovorcu Air France haváriu spôsobilo súčasné zlyhanie viacerých systémov. Ako informoval zástupca riaditeľa francúzskeho Národného centra pre vesmírny výskum (CNES) Phillipe Hazane, družice nezaznamenali núdzový signál zo žiadneho z troch vysielacích zariadení na palube nezvestného lietadla. To podľa neho naznačuje, že katastrofa mala "veľmi rýchly" priebeh. Zariadenia, ktoré vysielajú núdzové signály v prípade nehody či inej nebezpečnej situácie, tvoria súčasť výbavy všetkých dopravných lietadiel.

Po stratenom lietadle pátrajú lietadlá a tri lode brazílskej armády, ako aj francúzske prieskumné lietadlo, ktoré vyslali zo základne v Senegale. Francúzsko navyše požiadalo o pomoc armádu Spojených štátov amerických, ktorá by mohla využiť svoju sieť špionážnych družíc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu