Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výbuch v kostole si vyžiadal dve obete a 14 zranených

Rímskokatolícky kostol v Nepále po bombovom útoku Zobraziť galériu (7)
Rímskokatolícky kostol v Nepále po bombovom útoku (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU - Polícia v nepálskom hlavnom meste Káthmandu v sobotu informovala o bombovom útoku v tamojšom jedinom rímskokatolíckom kostole, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych a 14 zranených.

Podomácky vyrobené zariadenie naplnené klincami podľa nej explodovalo počas rannej omše, keď sa v kostole na predmestí Lalitpur nachádzalo okolo 500 veriacich, a vyvolalo paniku. Polícia na mieste našla leták hinduistickej extrémistickej organizácie Armáda národnej obrany, pripísanie zodpovednosti tejto skupine však považuje za predčasné. Útok sa odohral iba niekoľko hodín predtým, ako mali nepálski poslanci hlasovať o novom premiérovi po niekoľkotýždňovom období politickej nestability.

Polícia obete identifikovala ako 15-ročné dievča a 30-ročnú ženu. Päť ľudí, ktorí vyviazli so zraneniami, je podľa nej vo vážnom stave. "Výbušniny boli uložené v tlakovom hrnci. Na mieste výbuchu sme našli kovové črepiny a klince," uviedol policajný predstaviteľ Bharat Charti Chettri. Dodal, že po útoku zatiaľ nikoho nezatkli. Ako uviedol zranený Peter Limbu, ktorý sa nachádzal iba niekoľko metrov od miesta výbuchu, bomba bola ukrytá v čiernom plastovom vaku položenom na stoličke. Explodovala vo chvíli, keď sa ju jeden z prítomných pokúsil odstrániť.

Armáda národnej obrany vyhlasuje, že bojuje za návrat hinduistickej monarchie, ktorá v Nepále skončila minulý rok vyhlásením republiky. Organizácia sa predtým prihlásila k vražde misionára vo východnom Nepále, ktorá sa odohrala v júli 2008, ako aj k minuloročnému bombovému útoku na mešitu, kde zahynuli dve osoby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu