Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusko sa vracia do éry Sovietskeho zväzu, tvrdí Gorbačov

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bývalý líder Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov vo štvrtok podrobil ostrej kritike súčasné politické pomery v Rusku. Podľa jeho slov sa z krajiny postupne vytrácajú demokratické hodnoty a vracia sa tak späť k stavu spred roku 1989. Gorbačovovi sa nepáči snaha súčasnej ruskej vládnej garnitúry upevniť si svoje mocenské pozície a umlčať hlasy opozície.

Politické pomery tak evokujú podľa jeho slov éru Sovietskeho zväzu. Gorbačov sa vyhol priamej kritike najvyšších ústavných činiteľov - premiéra Vladimira Putina a prezidenta Dmitrija Medvedeva. "Sledujeme, ako sa krok za krokom monopolizujú politické aktivity," vyhlásil Gorbačov na konferencii pri príležitosti 20. výročia prvých demokratických parlamentných volieb v Sovietskom zväze.

Vtedajší parlament zvolený v máji 1989 sa stal dejiskom ostrých politických šarvátok medzi stúpencami a odporcami Gorbačovových reforiem. Situácia v súčasnom ruskom poslaneckom zbore, v ktorom dominuje vládna strana Jednotné Rusko, je úplne iná.

"Volebný systém sa mení tak, aby sa zhodoval zo záujmami jednej strany, ktorá je momentálne pri kormidle. Vraciame sa tak krok za krokom do minulosti," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu