Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Guvernér zahynul pri ilegálnom love!

MOSKVA – Nedeľňajšia smrť guvernéra Irkutskej oblasti Igora Jesipovského (50) pri havárii vrtuľníka v blízkosti Bajkalu nie je zrejme ničím iným, ako smrťou ďalšieho regionálneho činiteľa pri nezákonnom love! Nasvedčujú tomu predbežné výsledky vyšetrovania, podľa ktorých príčinou zrútenia vrtuľníka bolo zachytenie rotorom o prekážku, zrejme stromy.

Let nenahlásili centrále letovej prevádzky, nemal konkrétny cieľ ani trasu, čo sú príznaky "súkromného lovu" miestnych elít, napísal dnes ruský server news.ru. Lov z vrtuľníka býval zábavou prominentov už za sovietskych čias a mravy vládnucej elity sa napriek zmene režimu aj nedávnym formálnym zákazom evidentne nijako nezmenili. Nejde ani o prvé tohtoročné úmrtie politických prominentov pri love z helikoptéry: v polovici januára sa zrútil na sibírskej Altaji vrtuľník Mi-171 so siedmimi ľuďmi na palube, medzi nimi zahynul aj predstaviteľ prezidenta v dolnej komore parlamentu Alexander Kosopkin. Boli na love chránených horských oviec, ako dosvedčovali mŕtvoly postrieľaných zvierat okolo trosiek stroja.

Správy z miesta poslednej nehody síce zatiaľ o žiadnych ulovených zvieratách nehovoria, médiá si však všímajú "charakteristické" okolnosti. Let sa uskutočnil súkromným vrtuľníkom guvernéra, hoci na služobnú cestu by mal nárok na erárny. Let ani jeho trasa neboli vôbec hlásené leteckej prevádzke, ako to predpisuje zákon, napísal ruský server.

Podpredseda irkutskej regionálnej vlády Sergej Sokol nedokázal na tlačovej konferencii vysvetliť, čo guvernér pri Bajkale robil. Zmohol sa len na formuláciu, že "let bol spojený s turistickou tématikou".

Súkromný vrtuľník typu Bell 407 kúpili ako "ojazdený", nedávno však prekonal preventívnu údržbu. Tento starší typ sa však vyznačuje tým, že potrebuje dvoch pilotov, nie jedného ako modernejší typ 427, uvádza news.ru. Pritom vyšlo najavo, že druhý pilot odmietol do vrtuľníku na poslednú chvíľu nastúpiť, údajne keď zistil, že let nie je úplne legálny.

Nie je vylúčené, že k havárii došlo práve preto, že stroj riadil pri manévrovaní nad lesom len jeden pilot, špekulujú ruská médiá. S neúčasťou druhého pilota je spojená aj zmena počtu obetí: pri havárii zahynuli spolu štyri ľudia, a nie päť, ako oznámili v nedeľu.

Podľa ochrancov prírody lovci z vrtuľníkov decimujú okrem horských oviec na Altaji bežne aj stáda jeleňov na Sibíri. Strelci lietajú aj na Kamčatku, Magadan, Sachalin a do ďalších končín na ruskom Ďalekom východe. Nevie sa však o nikom, kto by za takéto porušovanie predpisov skončil za mrežami, hoci za chytenie chránených zvierat hrozia až dva roky väzenia. Ani generálna prokuratúra "nemá k dispozícii" žiadne informácie o počte chytených pytliakov v minulom roku.

Vyšetrovanie prišiel z Moskvy riadiť minister dopravy Igor Levitin. V irkutskej oblasti vyhlásili na 12. mája, deň pohrebu guvernéra a šéfa vlády, smútok. Či to niečo zmení na doterajšej praxi beztrestného ilegálneho lovu ruských elít, by bolo len čírou špekuláciou, konštatujú ruská médiá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu