Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mučenie zachránilo tisíce životov, tvrdí Cheney

Dick Cheney
Dick Cheney

WASHINGTON - Používanie tvrdých vyšetrovacích metód americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA) zachránilo tisíce ľudských životov, vyhlásil v nedeľu bývalý americký viceprezident Dick Cheney.

"Som presvedčený, absolútne presvedčený, že sme ušetrili tisíce, možno státisíce životov," vyhlásil v rozhovore pre televíziu CBS. "Vôbec to neľutujem. Som presvedčený, že to bola správna vec," povedal Cheney o vyšetrovacích metódach, ktoré postavil mimo zákon nový prezident Barack Obama.

Cheney potvrdil, že bývalý šéf Bieleho domu George Bush o kontroverzných vyšetrovacích metódach vedel. "Boli to rozhodnutia na úrovni prezidenta. Je pod nimi podpísaný," povedal Bushov viceprezident. Obamov prístup podľa neho vystavuje Spojené štáty väčšiemu riziku útoku.

Medzi najkontroverznejšie metódy používané CIA pri vypočúvaní osôb podozrivých z terorizmu patrilo napríklad takzvané simulované topenie, pri ktorom zajatcom ponárali na istý čas hlavu do vody a navodzovali dojem, že sa topia.

V sobotu prenikli na verejnosť aj podrobnosti o používaní ďalšej praktiky, ktorú Obama postavil mimo zákon - odopieraní spánku. Vyšetrovatelia CIA mali povolené odopierať vypočúvaným osobám spánok až po dobu 11 dní. Zajatci boli pripútaní nohami k podlahe a ruky mali spútané v blízkosti brady. Vždy, keď začali driemať alebo zaspali, dostali sa do takej polohy, ktorá ich okamžite prebudila. Na sebe mali len plienky. CIA považovala odopieranie spánku za najúčinnejší spôsob, ako vymámiť zo zajatcov požadované informácie, keďže nedostatok spánku nahlodával ich vôľu, no spôsoboval im spomedzi používaných metód ešte relatívne najmenšiu ujmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu