Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Buďte v strehu, vyzval Obama CIA

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v pondelok počas svojej návštevy v centrále Ústrednej spravodajskej služby (CIA) vyzval jej zamestnancov na ostražitosť. Pripomenul im, že sú bezpečnostnou bariérou medzi občanmi USA a ľuďmi, ktorí sú bez mihnutia oka schopní Spojeným štátom uškodiť.

Obamova návšteva CIA nasledovala iba krátko po tom, ako v uplynulých dňoch zverejnil dokumenty a metódy vypočúvania z čias vojny proti terorizmu jeho predchodcu v úrade Georgea Busha. Šéf Bieleho domu na margo tohto svojho kroku vyjadril vieru, že krajina nakoniec vyjde z celej tejto situácie "silnejšia" a "bezpečnejšia" a poučí sa zo svojich chýb. Ako uviedol, to, čo robí USA špeciálnymi je fakt, "že sú schopné zachovať si svoje hodnoty a ideály aj keď je to ťažké". Americký prezident sa počas svojej inšpekcie v centrále stretol s riaditeľom CIA Leonom Panettom a ďalšími vysokými predstaviteľmi služby.

Barack Obama minulý týždeň vyhlásil, že nemá v pláne iniciovať trestné stíhanie predstaviteľov CIA čeliacim podozreniam z používania drastických vypočúvacích metód. Nový šéf Bieleho domu zakázal tieto tvrdé metódy takmer okamžite po nástupe do svojej funkcie, čím vyjadril svoj nesúhlas s praktikami predchádzajúcej administratívy Spojených štátov. Medzi jednu z najdrastickejších mala patriť metóda tzv. waterboardingu vyvolávajúca u vypočúvaného pocit topenia. Obama zdôvodnil svoje rozhodnutie nestíhať pracovníkov CIA skutočnosťou, že tieto postupy pri vypočúvaní odobrilo a povolilo vtedajšie vedenie ministerstva spravodlivosti za Bushovej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu