Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

CIA mohla zajatcom odopierať spánok 11 dní

WASHINGTON - Vyšetrovatelia americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) mali povolené v rámci vypočúvania osôb podozrivých z terorizmu odopierať im spánok až po dobu 11 dní. Vyplýva to z dokumentov, ktoré dal nedávno odtajniť americký prezident Barack Obama.

Ten už praktiky používané za jeho predchodcu Georga Busha zakázal, objavila sa však aj kritika, pretože tým podľa niektorých ohrozuje vyšetrovanie.

Podľa dokumentov, o ktorých píše sobotňajšie vydanie denníka Los Angeles Times, boli zajatci pripútaní nohami k podlahe a ruky mali spútané v blízkosti brady. Vždy, keď začali driemať alebo zaspali, dostali sa do takej polohy, ktorá ich okamžite prebudila. Na sebe mali len plienky.

Podľa interných dokumentov považovala CIA túto praktiku za najúčinnejší spôsob, ako vymámiť zo zajatcov požadované informácie, keďže nedostatok spánku nahlodával ich vôľu, no spôsoboval im spomedzi používaných metód ešte relatívne najmenšiu ujmu.

Okrem odopierania spánku CIA za Busha používala aj hádzanie o stenu či takzvané simulované topenie, pri ktorom zajatcom ponárali na istý čas hlavu do vody a navodzovali dojem, že sa topia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu