Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Počet prípadov chrípky rastie, ale panika nie

ŽENEVA/MEXIKO CITY – Počet osôb dokázateľne nakazených takzvanou prasacou chrípkou stúpol podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na 1490. Doteraz chorobe podľahlo 31 osôb.

Z epicentra epidémie Mexika zazneli vyhlásenia o skorej normalizácie situácie a tiež to, že vírus chrípky A(H1N1) nie je nákazlivejší ako vírus bežnej chrípky. Vysoký počet obetí na životoch v Mexiku odborníci vysvetľujú tým, že vírus krajinu napadol ako prvú a vôbec na neho neboli pripravení. V Mexiku žije aj viac ako polovica všetkých nakazených. Z nich zatiaľ zomrelo 29 ľudí.

Mexický prezident Felipe Calderón sľúbil, že situáciu v krajine rýchlo znormalizuje. Prisľúbil aj pomoc podnikateľom, ktorí mimoriadnymi opatreniami utrpeli škody. Turistický priemysel na to doplatil najviac. Na poloostrove Yucatan zrušili v hoteloch turisti až 70 percent objednávok.

V hlavnom meste Mexika dnes opäť po čase otvoria obchody a reštaurácie. Práve táto správa vzbudila medzi obyvateľstvom optimizmus. Dokonca na to zareagovala aj burza. Zaznamenala vzostup o 5 percent a peso posilnilo voči doláru o 4 percentá.

Jedinou ďalšou krajinou okrem Mexika, kde na novú chrípku niekto zomrel, sú USA. Tam podľahlo 2 – ročné mexické dieťa a asi 30 – ročná žena z Texasu.

Za posledný deň stúpol počet preukázaných prípadov tejto choroby v Spojených štátoch o viac ako tretinu. Z pondelňajších 279 vyskočil na včerajších 421. Nákaza sa rozšírila do 38 z 50 štátov USA. Podľa prieskumu Gallupovho ústavu napriek tomu obavy Američanov z chrípky klesajú.

V Európe pribudlo podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu (ECDC) za posledných 24 hodín 28 potvrdených prípadov. Z toho je najviac, až 13, v Španielsku a táto krajina je tiež so svojimi 57 pacientmi na našom kontinente najpostihnutejšie. V Británii ochorelo 27 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu