Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Počas prvomájových protestov sa zranilo 273 policajtov

BERLÍN - Nemecké úrady v sobotu oznámili, že počas prvomájových protestov v hlavnom meste utrpelo zranenia 273 policajtov. Šéf berlínskej polície Dieter Glietsch uviedol, že 14 zo zranených policajtov boli zranení vážne a nebudú schopný okamžite sa vrátiť k pracovným povinnostiam.

Bližšie informácie však neposkytol. Spolu až 5 800 policajtov bolo v piatok rozostavených v Berlíne, aby dohliadali na násilie, ktoré sa stalo už každoročným rituálom.

Pri protestoch utrpeli zranenia aj desiatky demonštrantov a 289 ľudí bolo zatknutých. Na pokojných prvomájových zhromaždeniach v nemeckých mestách sa zúčastnilo takmer pol milióna ľudí. Oznámila to v piatok večer konfederácia nemeckých odborových zväzov DGB, ktorá organizovala viac ako 400 manifestácií vo všetkých častiach krajiny.

Nemecká polícia sa už vtedy pripravovala na tradičné zrážky s pravicovými a ľavicovými radikálmi, ktoré očakávala najmä po zotmení. V Berlíne, Hamburgu a Dortmunde násilie vypuklo už v priebehu dňa. Približne 200 pravicových extrémistov zaútočilo palicami a kameňmi na zhromaždených odborárov v Dortmunde.

Skinhedi útočili aj na zasahujúcich policajtov, ktorí ich rozohnali pomocou obuškov a 150 z nich zatkli. Tisíce Nemcov sa pritom v piatok zúčastnili na demonštráciách proti plánovaným pochodom pravičiarov. Jedna z nich sa uskutočnila v berlínskej štvrti Köpenick, kde sa tisícka antifašistov snažila prekaziť zhromaždenie asi 200 skinhedov.

V Mainzi pri Frankfurte okolo 600 demonštrantov blokovalo ulice a podarilo sa im tak dosiahnuť zrušenie pochodu prívržencov krajnej pravice cez mestské centrum. Približne 2000 odporcov sa zišlo v meste Ulm na juhu krajiny. Menšie zhromaždenia pravicových radikálov sa uskutočnili v Rotenburgu pri Brémach, Drážďanoch, či meste Weiden pri českej hranici.

V uliciach Berlína počas predošlej noci vyčíňali krajní ľavičiari, ktorí podpaľovali autá a odpadkové koše a ohadzovali prechádzajúce električky. Počas minuloročných prvomájových nepokojov v Berlíne utrpelo zranenia 112 policajtov a 150 demonštrantov zadržali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu