Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Opozícia sa zavrie do klietok a začne kravatovú revolúciu

(Zdroj: SITA)

TBILISI - Gruzínska opozícia končí s veľkými demonštráciami. Namiesto toho sa zavrie do klietok a začne ponúkať kravaty. Reaguje tak na televízne zábery, kde premiér Saakašvili počas rusko-gruzínskeho konfliktu prežúval nervózne svoju červenú kravatu.

Od každodenných veľkých demonštrácií, na ktorých počet účastníkov veľmi kolísal, prechádza opozícia k permanentnému tlaku menších, ale lepšie organizovaných zhromaždení a aktivistických skupín. Napísala dnes agentúra APA. Pred prezidentskou rezidenciou vyrástlo stanové mestečko opozície. Po gruzínskom hlavnom meste Tbilisi rozmiestňuje klietky ako symbol „policajného štátu“. Na ten sa vraj počas Saakašviliho vlády Gruzínsko zmenilo. Do klietok sa chcú zatvárať predstavitelia opozičných strán.

Na dnes pred prezidentským palácom naplánovali „kravatovú demonštráciu“. V reakcii na televízne zábery, na ktorých Saakašvili žuje svoju červenú kravatu, mu chcú účastníci dnešnej akcie ponúknuť ďalšie kravaty. Priviažu ich na mreže plotu prezidentského sídla.

Demonštrantom sa nepáči predovšetkým Saakašviliho fiasko vlani v auguste. Vtedy začal krátku, ale drvivo neúspešnú vojnu s Ruskom. Boje sa skončili tým, že Moskva uznala nezávislosť dvoch gruzínskych separatistických regiónov Abcházska a Južného Osetska. Vlaňajší konflikt svedčípodľa nich o tom, že terajší premiér nemá zmysel pre reálnu situáciu. Ďalej ho kritici obviňujú zo snahy potlačiť svojich odporcov, umlčovania médií a neuskutočnenia reforiem, ktoré sľúbil v roku 2003 pri takzvanej revolúcii ruží, ktorá ho vyniesla k moci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu