Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prasacia chrípka nie je zatiaľ nebezpečná ako vtáčia!

Vírus prasacej chrípky
Vírus prasacej chrípky

HONKONG – Experti, ktorí majú skúsenosti s bojom proti chorobe SARZ a vtáčej chrípke v Ázii tvrdia, že prasacia chrípka nie je taká nebezpečná ako tieto dve choroby. Riziká spojené so šírením prasacej chrípky nepodceňujú, ale považujú ich za miernejšie.

Ich názory na tretiu infekčnú chorobu s pandemickým rizikom tlmočí agentúra Reuters. „Vírus je relatívne slabý a zhruba zodpovedá chrípkovým vírusom prenášaným medziľudským kontaktom. Nedomnievam sa, že sa zmení na prudko nákazlivý. Ale je to nový chrípkový vírus, líšiaci sa od bežného vírusu H1N1 a osoby, ktoré sa ním infikovali, proti nemu nemajú protilátky, čo pomáha šíreniu.“

Povedal to Masato Taširo z japonského Národného ústavu infekčných chorôb a člen krízového výboru Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

„Následky nového vírusu A/H1N1 takzvanej prasacej chrípky sú na spoločnosť podstatne menšie než u omnoho agresívnejšieho vírusu H1N1 vtáčej chrípky. Preto nie je potrebné prijímať rovnako prísne opatrenia, ale je treba reagovať flexibilnejšie. Obávam sa, že ak teraz vypotrebujeme zásoby antivírusových liekov, a potom budeme musieť bojovať proti vtáčej chrípke, nebudeme na to náležite vyzbrojení. Najväčšou hrozbou pre ľudstvo zostáva vírus H1N1 vtáčej chrípky,“ upozornil tento zdravotnícky expert. Mikrobiológ z hongkonskej univerzity Guan Yi súhlasí, že vírus A/H1N1 takzvanej prasacej chrípky je zatiaľ veľmi mierny.

„Pri epidémii (španielskej chrípky) v roku 1918 nebol tiež najprv vírus agresívny a až druhá vlna zabila obrovské množstvo ľudí. Nemôžeme teda vedieť, ako sa terajšia situácia vyvinie,“ varuje. Vedec upozorňuje aj na možné skríženie sa vírusu A/H1N1 nového typu prasacej chrípky s vírusom H5N1 vtáčej chrípky.

„Pokiaľ sa nákaza rozšíri do Egypta alebo do Indonézie, kde je vírus H5N1 endemický, mohol by sa z neho stať veľmi silný vírus H5N1, ktorý sa ľahko prenesie na ľudí. Potom by sme mali veľké problémy, bola by to tragédia,“ dodal. Hongkonský odborník na infekčné choroby Lo Wing Lok vidí optimizmus v prichádzajúcom lete.

„Táto prvá vlna nákazy by sa dala zvládnuť vďaka počasiu. Keď príde leto, chrípková sezóna sa v Severnej Amerike skončí, takže prvotné dopady sa zmiernia,“ konštatuje Lok a pripomína. „Ale s príchodom zimy, v novembri a decembri, by mohla udrieť mohutná vlna infekcií s množstvom smrteľných prípadov. V súčasnosti bude mať choroba pravdepodobne dopad hlavne na južnej pologuli, pretože na tú teraz čaká zima. Austrália a Nový Zéland by mohli hlásiť nárast prípadov.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu