Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ďalší škandál vojakov USA!

CORONADO - Americkí vojaci majú na krku ďalší škandál. Ozbrojené sily USA začali trestné vyšetrovanie prípadu fotografií, na ktorých príslušníci amerického námorníctva v Iraku mučia Iračanov. Stovky fotografií umiestnila na internetovej stránke žena, ktorá tvrdila, že ich priniesol jej manžel z Iraku.

Zatiaľ nie je známe, kto fotky, ktoré boli z internetu stiahnuté, vyhotovil. Ob-rázky zachytávajú dianie bezprostredne po záťahoch na civilné obydlia v Iraku. Na jednom z nich leží na zemi muž a na jeho hrudi vidno vojenskú čižmu. Fotky ukazujú aj muža, ako má pri hlave namierený samopal a hrdlo mu zviera ruka v rukavici.

Niektoré z fotografií majú dátum máj 2003, čo by znamenalo, že ide o vôbec prvý dôkaz zneužívania väzňov od vypuknutia vojny. K oveľa brutálnejším praktikám vo väznici Abú Ghraib došlo až o niekoľko mesiacov neskôr.

Podľa právnikov na fotografiách nie je nič nezákonné. Správanie vojakov možno označiť za hlúpe či detinské, no nemusí ísť o trestný čin. Minister obrany USA Rumsfeld, ktorý dal ešte vlani v Iraku zelenú nekonvenčným spôsobom vedenia výsluchov, zostane na žiadosť prezidenta USA Busha naďalej vo svojej funkcii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu