Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Putin chcel zavesiť Saakašviliho za gule!

Vladimír Putin
Vladimír Putin

PRAHA - Ruský premiér Vladimir Putin sa v auguste počas rozhovoru v Moskve s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym o vyhrotenej situácii na Kaukaze údajne vyjadril, že by gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho "zavesil za gule".

Toto drsné vyjadrenie zaznelo vo chvíli, keď mali obaja štátnici dohodnúť detaily prímeria, ktoré ukončilo ozbrojený konflikt medzi Tbilisi a Moskvou o kontrolu nad separatistickými regiónmi Južné Osetsko a Abcházsko. Detaily ich rozhovoru prezradil francúzskemu magazínu Le Nouvel Observateur hlavný Sarkozyho poradca v oblasti zahraničnej politiky Jean-David Levitte. Ten zároveň poznamenal, že obaja štátnici si počas rozhovoru tykali.

Podľa jeho slov išiel francúzsky prezident do Moskvy s informáciou o snahách Ruska zosadiť Saakašviliho a dosadiť v Gruzínsku bábkovú vládu. Sarkozy preto Putinovi naznačil, že takýto vývoj nepripustí, na čo ruský premiér reagoval: "Zavesím ho za gule tak, ako obesili Spojené štáty Husajna." Sarkozy sa ho následne spýtal, či chce skončiť ako Bush, na čo sa Putin odmlčal a dodal: "To máš vlastne pravdu."

Špekuluje sa, že tieto podrobnosti ich moskovského dialógu sa na svetlo sveta dostali zámerne, aby dokumentovali schopnosť Sarkozyho rokovať s Ruskom a držať jeho ambície na uzde. Toto stretnutie malo totiž rozhodnúť o vývoji na Kaukaze, keďže Medvedev s Putinom mali údajne v pláne obsadiť celé Gruzínsko. Saakašvili, ktorý je mentálne v Paríži, na to reagoval slovami, že "je to celé zábavné". Informáciu priniesol český spravodajský portál iDNES.cz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu