Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Jachtu oslobodili zo zajatia somálskych pirátov

(Zdroj: Jupiterimages)

PARÍŽ - Jeden rukojemník zahynul a štyroch ďalších sa podarilo oslobodiť pri piatkovom zásahu francúzskych síl na jachte, ktorej sa minulý týždeň zmocnili somálski piráti.

Informoval o tom hovorca úradu francúzskeho prezidenta, ktorého tlačová agentúra AFP nemenuje. Francúzsku jachtu Tanit so štyrmi dospelými a jedným dieťaťom na palube uniesli minulú sobotu v Adenskom zálive. Vyjednávanie o prepustení posádky, ktoré sa začalo vo štvrtok, podľa hovorcu stroskotalo.

Francúzsko sa pre zásah rozhodlo v piatok, keď "hrozby začali byť čoraz konkrétnejšie, piráti odmietali predkladané ponuky, a Tanit mierila k pobrežiu", vysvetlil postup hovorca. Doplnil, že počas operácie jedného z rukojemníkov zabili, zvyšní štyria vrátane dieťaťa sú však podľa neho "živí a zdraví". Pri zásahu prišli o život aj dvaja piráti, ďalších troch sa podarilo zadržať.

V čase francúzskej operácie do Adenského zálivu dorazila ďalšia loď americkej armády, ktorá má pomôcť pri oslobodení kapitána dánskej kontajnerovej lode Maersk Alabama. Američana Richarda Phillipsa piráti od stredy zadržiavajú v záchrannom člne, z ktorého sa medzitým neúspešne pokúsil uniknúť. Jeho loď s nákladom humanitárnej pomoci pre Keňu je opäť pod kontrolou americkej posádky.

Somálski piráti v piatok prepustili nórsky chemický tanker Bow-Asir, ktorý zadržiavali od 26. marca. Prostredníctvom vyhlásenia o tom informoval jeho vlastník, spoločnosť Salhus Shipping. Všetci členovia posádky podľa neho prežili drámu bez úhony. Plavidlo registrované na Bahamách prepravuje 20 tisíc ton chemických produktov. Jeho posádku tvorí 19 Filipíncov, päť Poliakov, jeden Rus, jeden Litovčan a nórsky kapitán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu