Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

V tlačenici na pápeža zahynuli dvaja mladí ľudia

LUANDA - Dvaja mladí ľudia v sobotu zahynuli a ďalších 18 bolo zranených počas tlačenice pri vstupe na štadión v angolskom hlavnom meste Luanda, kde sa mal pápež Benedikt XVI. prihovoriť mladým. Nešťastie sa stalo hneď po otvorení brán štadióna okolo obeda miestneho času (12:00 SEČ).

Ako informoval policajný dôstojník Paulo de Almeida, obeťami sú mladý muž a žena. Osem ľudí previezli do nemocnice a desiatich ošetrili na mieste. Pred bránami štadióna Coqueiros sa zhromaždilo vyše 30 000 ľudí, aby si vypočuli pápeža. Vatikán okamžite vyjadril poľutovanie nad nešťastím. "Svätý otec sa o tejto tragédii vyjadrí počas omše, ktorú bude slúžiť v nedeľu," povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Pápež je smrťou mladých ľudí podľa neho otrasený.

Vyše polovice angolskej populácie tvoria mladí ľudia pod 18 rokov. Starší zahynuli počas 27 rokov trvajúcej občianskej vojny. Angola je najzamínovanejšou krajinou na svete. "Vidím tisíce mladých Angolčanov, ktorí sú zmrzačení dôsledkom vojny a mín. Vidím prúdy sĺz vyronených po strate príbuzných a priateľov. Ste však plní nádeje, entuziazmu a obrovskej túžby po novom začiatku. Máte moc formovať svoju budúcnosť," povedal pápež tisícom mladých.

Luanda bola druhou zastávkou pápeža na čiernom kontinente po tom, ako navštívil hlavné mesto Kamerunu Yaoundé. Obyvatelia Angoly, bývalej portugalskej kolónie, sú prevažne katolíci, stále viac sa však rozmáha evanjelizmus a rôzne sekty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu