Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gambia zadržala a nadrogovala 1000 čarodejníkov

DAKAR - Úrady v západoafrickej Gambii v rámci kampane proti čarodejníctvu zadržali okolo tisíc osôb, ktoré nútili užiť halucinogénne látky.

V stredu o tom informovala medzinárodná organizácia pre ľudské práva Amnesty International (AI), ktorá vyzvala vládu prezidenta Yahyau Jammeha, aby spornú kampaň zastavila a zodpovedných postavila pred súd. Gambijskí predstavitelia na správu zatiaľ nereagovali. Jammeh, ktorý ovláda krajinu od nenásilného prevratu v roku 1994, v minulosti upútal pozornosť svojím tvrdením, že dokáže liečiť AIDS, ako aj ostrými výrokmi proti homosexuálom.

Gambia začala pozývať "liečiteľov čarodejníctva" z blízkej Guiney po tom, ako tento rok zomrela prezidentova teta. Podľa AI sa Jammeh domnieva, že za jej smrť môže čarodejníctvo. Organizácia tvrdí, že "lekári" v sprievode policajtov, vojakov, spravodajských agentov a osobných strážcov prezidenta v dedinách následne vyhľadali asi 1000 údajných čarodejníkov a previezli ich na tajné miesta. Približne 300 z nich podľa nej skončilo na Jammehovej farme východne od hlavného mesta.

Ako uviedla pre tlačovú agentúru AP hovorkyňa AI Eliane Drakopoulosová, väčšinu obetí zadržiavali tri až päť dní a v súčasnosti sú už zrejme všetky na slobode. Podľa vyhlásenia organizácie postihnuté osoby "nútia vypiť neznáme látky, ktoré vyvolávajú halucinácie a nekontrolované správanie". "Mnohých potom nútia k priznaniu, že sú čarodejníci. V niektorých prípadoch ich tiež surovo bijú, kým takmer nezomrú." Amnesty ďalej tvrdí, že záhadná tekutina mnohým obetiam spôsobila vážne ťažkosti s obličkami, a podľa jej informácií si tento postup vyžiadal dva ľudské životy.

Posledný zaznamenaný incident sa odohral 9. marca v dedine Sintet, ktorú pred svitaním obkľúčili príslušníci polovojenskej polície so strelnými zbraňami a lopatami. Podľa svedka, ktorého cituje AI, policajti pohrozili, že "každého, kto sa pokúsi utiecť, pochovajú šesť stôp pod zem". Asi 300 mužov a žien potom muselo nastúpiť do autobusov, ktoré ich odviezli na Jammehovu farmu v Kanilai. Tu ich donútili vypiť a vykúpať sa v odvare z bylín, ktorý im spôsobil hnačku a zvracanie. Amnesty dodáva, že stovky dedinčanov pred kampaňou utieklo do susedného Senegalu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu