Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Holandsko zakázalo halucinogénne huby, pestovatelia v ohrození!

HAAG – Holanský podnikateľ Freddy Schaap (36) je rozhorčený. Bude musieť prepustiť polovicu zamestnancov svojho podniku, ktorý produkuje 25 ton halucinogénnych húb ročne. Núti ho k tomu nové rozhodnutie vlády, podľa ktorého bude od decembra v Holandsku predaj týchto húb zakázaný.

"Budem musieť prepustiť najmenej polovicu zo 16 zamestnancov,“ tvrdí majiteľ spoločnosti McSmart a jeden zo šiestich holandských producentov halucinogénnych húb, ktoré sa až doteraz v krajine voľne predávali.

Huby pestované v pološere veľkých hangárov na podloží kompostu a slamy rastú veľmi rýchlo a preto sa často zberajú aj niekoľkokrát denne. Potom sa ukladajú do plastikových nádob po 30 gramoch. Tie sa potom predávajú za 12 eur (360 korún) za kus v 180 obchodoch po celej krajine.

„Ich zákaz nemá žiadny zmysel,“ hovorí rozhorčene Schaap, ktorý sa cíti sklamaný. „Keby aspoň bol nejaký dobrý dôvod ich zakázať, ako je to u cigariet, kvôli ktorým ročne zomierajú tisícky ľudí,“ hovorí a tvrdí, škodlivosť týchto húb nikdy nedokázali. „Tým viac ma to štve.“

Halucinogénne huby sa jedia surové, môžu sa vyprážať alebo sa z nich varí odvar. „"Je to zábavné, veľmi sympatické, človeka to pozitívne naladí," uisťuje Schaap. Priznáva sa, že už ich tiež niekoľkokrát skúsil, ale naposledy pred piatimi rokmi.

Zákaz otvára cestu pre nelegálny obchod „bez akejkoľvek kontroly alebo záruky kvality“. Dodáva podnikateľ, podľa ktorého si v Holandsku nájdu svoje miesto syntetické drogy ako kokaín, pretože dopyt bude ďalej existovať.

Podľa holandského ministra zdravotníctva Aba Klinka môže konzumácia halucinogénnych húb viesť k nepredvídateľnému správaniu a riskovaniu. Jeho rezort vypracoval zoznam 186 druhov, ktoré sa nebudú môcť predávať. „Budeme sa snažiť zarábať niekoľko mesiacov produkciou halucinogénnych húb, ktoré ešte nie sú na zozname zakázaných, ale to môj podnik nezachráni,“ hovorí s poľutovaním Schaap.

Odmieta hovoriť o tom, aký má obrat, ale tvrdí, že investoval „státisíce eur“. Podľa holandskej oficiálnej štatistiky prináša pestovanie a predaj húb, ktoré zamestnáva niekoľko stoviek ľudí, ročný obrat 15 až 20 miliónov eur (450 až 600 miliónov korún). viac než 90 percent z 1,5 až dvoch miliónov dóz s hubami spotrebovanými každý rok sa predáva zahraničným turistom, uvádzajú zdravotnícke služby mesta Amsterdam, v ktorom je sústredená štvrtina obchodov s halucinogénnymi hubami v krajine.

Živú diskusiu o halucinogénnych hubách vyvolala minuloročná samovražda sedemnásťročnej Francúzky, ktorá najprv zjedla huby a potom sa vrhla do vody z mostu v Amsterdame. Aj keď nikdy nebola stanovená súvislosť medzi ich konzumáciou a samovraždou, väčšina poslancov žiadala zákaz halucinogénnych húb vo všetkých jej formách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu