Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Rómovia chcú vlastného ministra

Budapešť
Budapešť

BUDAPEŠŤ - Po viacerých smrteľných útokoch na príslušníkov rómskej menšiny v Maďarsku v priebehu uplynulých mesiacov požiadali teraz rómske organizácie prostredníctvom listu predsedovi vlády Ferencovi Gyurcsánymu, aby pozdvihol záležitosti maďarských Rómov na "vládnu úroveň".

Podľa stredajšieho vydania denníka Népszava presadzujú rómski predstavitelia vymenovanie vlastného ministra, ako aj zriadenie rómskeho poradného grémia.

Ďalšou požiadavkou je založenie rómskeho podvýboru v rámci parlamentného výboru pre ľudské práva a navyše má byť pri súdnej rade založená pracovná skupina, ktorá by udržovala konzultatívne vzťahy s organizáciami na ochranu rómskych práv a zaoberala sa prípadmi diskriminácie. Členmi 15-člennej rady sú okrem iných predseda najvyššieho súdu, minister spravodlivosti a predseda právnickej komory.

O rozhorčenie a búrlivé debaty sa postaral predovšetkým posledný útok na Rómov v Maďarsku. Ten sa odohral v dedine Tatárszentgyörgy, keď jeden z násilníkov údajne hodil na strechu domu zápalnú bombu, kým druhý čakal pred vchodom a zo vzdialenosti približne piatich metrov strieľal do ľudí utekajúcich pred ohňom z domu. Tragickým výsledkom bola smrť dospelého Róma a jeho maloletého syna. Maďarskí predstavitelia neskôr vylúčili podozrenie, že za touto dvojnásobnou vraždou stoja nacionalistickí radikáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu