Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Záhadný dobrodinec rozdáva v New Yorku peniaze!

NEW YORK - Nechce prezradiť svoje meno, skrýva svoju tvár a od utorka rozdával v centre New Yorku doláre každému, kto o ne požiada. Hovorí si "Bill záchranca" a improvizovaný stánok záchrany si zriadil priamo na Times Square.

Pri teplotách pod nulou ho strážia ochrankári v civile, zatiaľ čo záhadný dobrodinec skrytý za veľkými tmavými okuliarmi dáva každému po 50 dolárov, niekedy aj viac.

Novinka sa rozšírila rýchlosťou blesku a celá štvrť je na nohách, napísala agentúra AFP. V rade pred dobrodincovým stánkom stoja ľudia aj viac ako päť hodín. "Chcem dať trochu peňazí svojej matke," hovorí Leon McNeil (25), ktorý práve dostal svoju 50-dolárovku. V decembri prišiel o prácu v obchodnom centre.

"Moja matka umiera," hovorí zase Mário, drobný muž, ktorý sa opiera o palicu. Bill sa mu rozhodol dáť 150 dolárov. Bezdomovec Curtis (45) dostal 50 dolárov a je za ne vďačný. "Budem si za to môcť vyprať oblečenie a kúpiť jedlo a cigarety. Pre niekoho ako ja, kto nemá nič, je to veľa," hovorí. S rovnakou čiastkou odchádza aj istý Curtis, údajne bývalý vojak z Iraku. Platí vraj nájom 500 dolárov a už mu nezostáva na lekársku pomoc pri depresii, ktorou trpí.

Záchranca Bill chce podľa svojho hovorcu Drewa Tybusa rozdať v štyroch amerických mestách celkovo pol milióna dolárov. Chce vraj pomôcť priamo konkrétnym ľuďom postihnutým finančnou krízou, zatiaľ čo vláda pomáha podnikom a bankám. Od žiadateľov o peniaze požaduje iba to, aby opísali svoje problémy asistentovi, ktorý chodí pred stánkom s mikrofónom a kamerou.

Po dvoch dňoch v New Yorku sa záhadný dobrodinec presunie do Washingtonu, Bostonu a Philadelphie. "Bill nechce prezradiť svoje meno. Myslí si, že je to príliš riskantné. Každý vie, že má peniaze, takže, viete, niečo sa môže stať," hovorí Tybus. Hneď aj pripája varovanie pre tých, ktorí by sa snáď chceli pokúsiť o nejakú nekalú akciu: "Tí chlapíci, ktorých vidíte všade okolo aj v stánku, to sú strážcovi. A sú ozbrojení."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu