Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Kanadskí vedci: Aj šťastie sa dá kúpiť!

VANCOUVER – V jednej pesničke sa spieva, že za peniaze si šťastie človek nekúpi. Kanadskí odborníci s tým ale nesúhlasia a tvrdia, že ľudia môžu pociťovať šťastie keď peniaze venujú na charitu, alebo tým, čo ich potrebujú. Štúdiu publikoval prestížny vedecký časopis Science.

Podľa vedcov z University of British Columbia je skutočne pre človeka emocionálne lepšie dávať než brať. Odborníci na čele s psychologičkou Elizabeth Dunnovou viedli tri experimenty, počas ktorých ľudia investovali svoje peniaze do charitatívnych projektov alebo ich míňali na seba. V priebehu pokusov u nich experti zisťovali mieru pocitov šťastia.

„Zistili sme, že ľudia, ktorí míňajú viac peňazí na druhých, sú šťastnejší. Táto myšlienka tu bola už dávnejšie, my sme teraz poskytli dôkazy,“ tvrdí hlavná autorka štúdie Dunnová.

V jednom pokuse experti merali, ako veľmi boli šťastní zamestnanci spoločnosti, ktorí dostali na míňanie odmenu vo výške troch až ôsmich tisíc dolárov.
„Tí, ktorí minuli viac peňazí na pro-spoločenské aktivity, boli šťastnejší,“ tvrdí Dunnová. K nárastu šťastia o 20 percent vraj pritom stačilo minúť na tých druhých asi tretinu obnosu.

V ďalšom pokuse univerzitní študenti z Vancouveru dostali menšiu sumu peňazí. Jedni ho mali minúť na seba, druhí na potešenie iných. Na konci dňa Dunnová zisťovala, či sú dané osoby šťastné. Tí, ktorí míňali na druhých, boli v priemere výrazne šťastnejší.

„Veľká väčšina výskumov v tejto oblasti sa snažila prebádať vzťah medzi tým, koľko ľudia zarábajú a ako sú z toho šťastní. My sme s namiesto toho pozreli na to, ako ľudia používajú to, čo zarobia,“ uviedla Dunnová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu