Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Novým šéfom tajných služieb je admirál na dôchodku

WASHINGTON - Americký Senát shválil v stredu v noci návrh prezidenta Baracka Obamu, aby sa novým riaditeľom národných tajných služieb stal admirál v dôchodku Dennis Blair.

Senát schválil Blaira verejným hlasovaním. Neskôr tiež potvrdil Jamesa Steinberga do funkcie námestníka ministerky zahraničných vecí.

Blair minulý týždeň priamo odmietol mučenie, ktoré označil za "nemorálne... nezákonné... neefektívne", a prisľúbil, že ukončí režim špeciálneho vypočúvania. Odmietol tiež nezákonné sledovanie Američanov. Blair naznačil hlavné zmeny, ktoré chystá pre americké tajné služby.

Tie sa dostali do nepriazne mnohých Američanov v súvislosti s tajnými väznicami, vypočúvacími praktikami a nelegálnym odpočúvaním občanov. Senátnemu výboru pre tajné služby Blair povedal, že by uvítal nezávislé monitorovanie tajných služieb, "aby sa zabránilo zneužívaniu" a aby bolo "chránené súkromie a občianske práva Američanov".

Avšak odmieta, že simulované topenie (tzv. waterboarding) je mučenie, pretože nechce ohroziť príslušníkov tajných služieb, ktorí takúto formu vypočúvania nariaďovali. "Neplánujem opäť otvárať prípady týchto dôstojníkov," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu