Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sexuálny škandál v USA: Senátor sa vzdal kresla v senáte

Republikánsky senátor Larry Craig
Republikánsky senátor Larry Craig (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký republikánsky senátor Larry Craig, ktorý uplynulých 27 rokov reprezentoval západoamerický štát Idaho, v sobotu oznámil, že rezignuje na svoju funkciu v Senáte pre sexuálny škandál.

Craiga prichytili na letiskovej toalete v Minneapolise ako sa u iného muža, príslušníka polície, domáha pohlavného styku. Craigovu sobotňajšiu rezignáciu predstavitelia Republikánskej strany uvítali, no naďalej sa obávajú, že škandál sa môže neblaho dotknúť všetkých kandidátov, ktorí sa chcú zúčastniť na boji o prezidentský úrad. "So smútkom a hlbokým poľutovaním oznamujem svoj úmysel 30. septembra opustiť Senát," povedal senátor na sobotňajšej tlačovej konferencii v meste Boise.

Craiga (62) zatkol 11. júna na toalete letiska Minneapolis-St Paul v tajnej akcii policajt, ktorý tu prešetroval sťažnosti spojené s homosexuálnymi aktivitami. Policajt povedal, že Craig ho žiadal o pohlavný styk. Začiatkom augusta sa senátor k priestupku priznal, zaplatil pokutu a súdne trovy vo výške 500 dolárov.

Craig, ktorý je ženatý a má deti, trvá na tom, že nevykonal nič zlé a opakovane tvrdí, že nie je gay. Na dohodu pristúpil len v snahe celý, preňho ponižujúci, incident utajiť. V utorok však svoj názor zmenil a povedal, že svoje priznanie ľutuje.

Škandál okolo senátora, ktorý je odporcom uzatvárania manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia, je pre republikánov, ktorých popularita v prieskumoch verejnej mienky klesá, zlou správou. Guvernér štátu Idaho Butch Otter zatiaľ meno náhradníka, ktorý v Senáte doslúži do konca Craigovho funkčného obdobia v januári 2009, neoznámil. Craigov odchod zo Senátu nijako neovplyvní súčasné rozdelenie mandátov. Demokrati budú mať naďalej o dve kreslá viac ako republikáni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu