Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Výzva turistom: Neoblizujte a neobjímajte tuniaky!

TOKIO - O turistoch je známe, že majú vo zvyku správať sa hlúpo, dokonca aj oblizovať tuniaky. Presvedčili sa o tom aj tokijskí obchodníci s rybami.

Tí sú nespokojní so zrušením zákazu, zamedzujúcim vstup návštevníkom na jednu z najväčších turistických atrakcií v Tokiu - na dražby, ktoré sa konajú na najväčom trhovisku s morskými živočíchmi na svete, napísala agentúra AP.

Tento zákaz, ktorý zaviedli počas vrchola novoročnej nákupnej sezóny, sa v správach dostal na titulné strany novín, než bol minulý týždeň zrušený. Teraz sú turisti naspäť, ale diskusia pokračuje: Dá sa im veriť a pustiť ich k tuniakom?

"Chápeme, že pohľad na stovky mrazených tuniakov je pre zahraničných turistov mimoriadny a zaujímavý," hovorí Jošiaki Takagi, námestník riaditeľa centrálneho rybieho trhu Cukidži. "Ale oni musia pochopiť, že Cukidži je profesionálny priestor, nie zábavný park."

Jedným z najznámejších incidentov z poslednej doby je prípad opitého britského turistu, ktorého nahral štáb japonskej televízie, ako líže hlavu mrazeného tuniaka a poplieskava ho po žiabrach.

Dvaja ďalší turisti, ktorých záznam sa taktiež podarilo urobiť, jazdili dookola na vozíku, ktorý používají predajcovia, zatiaľ čo na nich rozzúrený oficiálny predstaviteľ trhoviska anglicky kričal: "Vypadnite! Vypadnite!"

"Tuniak je veľmi drahá ryba," dodáva Takagi. "Jeden tuniak môže stáť i milión jenov (približne 8550 eur, 256 500 korún). Ale niektorí turisti sa ich dotýkajú a niektorí sa ich pokúšajú dokonca objať."

Najbežnejšie sťažnosti od dražiteľov smerujú na turistov, ktorí fotografujú s bleskom, čím im komplikujú vidieť prstové signály používané pri prihadzovaní. "Po trhu sú rozmiestnené anglické nápisy "Žiadne blesky!", ale tie sú všeobecne ignorované", vraví Takagi.

"Blesky fotoaparátov mi naozaj vadia. Pretože nehovorím anglicky, gestikulujem na turistov, aby nepoužívali blesk. Väčšina z nich prestane, ale niektorí to robia ďalej," sťažuje sa nákupca tuniakov Jasumasa Ošima.

Od doby, čo zákaz zrušili, začali obchodníci pri vchode rozdávať letáky v angličtine, čínštine, kórejčine, ruštine a japončine, ktoré okrem zákazu fotenia s bleskom turistov vyzývajú, aby zostávali v priestore vymedzenom pre návštevníkov a odišli, akonáhle aukcia skončí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu