Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vytiahli vrak lietadla, ktoré v New Yorku potopili husi

Havarovaný Airbus 320
Havarovaný Airbus 320

New York - Špeciálne žeriavy dnes na nábreží Manhattanu pomaly vytiahli z vody vrak lietadla Airbus A320, ktorý vo štvrtok núdzovo pristál so 150 cestujúcimi na hladine rieky Hudson v New Yorku.

Vrak naložili na pristavený nákladný prám a odvezú ho na technické preskúmanie. Ešte predtým z neho ale odborníci vytiahli obe čierne skrinky, v ktorých sú zaznamenané údaje z posledných minút letu.

Technici vytiahli lietadlo tak, aby z neho mohla vytiecť väčšina vody. Pritom bolo vidieť poškodenie trupu a vonkajšieho plášťa, ktoré nastalo pri pristaní na vode. Po naložení na veľký čln z kabíny lietadla vytiahli čierne skrinky.

Potápačom zostáva ešte jedna úloha - nájsť ľavý utrhnutý motor lietadla. To nebude ľahké, pretože voda v rieke je kalná a ľadová, navyše sa presnejšie nevie, kde by asi motor mohol byť.

Od začiatku sa prijíma téza, že oba motory lietadla nasali pri štarte najmenej po jednej divokej husi z kŕdľa, ktoré lietadlu skrížilo cestu tesne za letiskom.

Tézu o husiach potvrdil už v sobotu pri svojej prvej výpovedi pred odbornými vyšetrovateľmi pilot lietadla Chelsey Sullenberger. Ten je teraz hrdinom USA, pretože preukázal potrebnú profesionálnu rozvahu a pohotovosť, s ktorou našiel v prudko sa zhoršujúcej situácii so zničenými motormi núdzové riešenie. To zachránilo život všetkým 155 osobám na palube.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu