Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Polícia zaplatila demonštrantovi, ktorého pripravila o oko

(Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - László Nagy, ktorého počas protivládnej demonštrácii v Budapešti v októbri 2006 zasiahol gumený náboj a následkom toho prišiel o oko, dostal od maďarskej polície odškodné vo výške 4,5 miliónov forintov (17 tisíc eur). Poškodený túto čiastku dostal na základe mimosúdneho vyrovnania, napísala v piatok internetová stránka Index.hu.

Nagy sa 23. októbra zúčastnil na demonštrácii Fideszu v centre Budapešti. Bol práve na odchode, keď ho zastavil policajný kordón. "Všetky bočné ulice boli zablokované a policajti na nás útočili zo všetkých strán," povedal pre Index v roku 2007. Uviedol tiež, že stratil vedomie a opäť začal vnímať až v nemocnici po operácii. Tam sa dozvedel, že 15-milimetový gumený náboj mu zlomil lícnu kosť a zničil jeho ľavé oko.

V roku 2006 počas osláv 50. výročia neúspešnej protikomunistickej revolúcie v Maďarsku sa polícia dostala do zrážok s demonštrantami v uliciach Budapešti. Na rozohnanie davu príslušníci bezpečnostných jednotiek použili vodné delá, slzný plyn a gumené projektily. Zásah vyšetrovala komisia, ktorá v júli 2007 uviedla, že policajti konali podľa práva, ale v niektorých prípadoch zareagovali neprofesionálne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu