Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gaza: Boj na zemi, vo vzduchu aj vo vysielaní

(Zdroj: ČTK)

GAZA - Začiatok izraelskej pozemnej ofenzívy do Pásma Gazy sprevádzajú výbuchy a výstrely, ktoré rozžiarili nočnú oblohu nad oblasťou, ktorú kontroluje islamistické hnutie Hamás.

Niekoľko hodín po tom, ako izraelské jednotky s výbavou na nočné videnie spolu s tankami prekročili hranicu, sa boje rozpútali vo viacerých oblastiach východne a severne od mesta Džabálija a východne od Gazy. Hamás na ofenzívu reagoval mínometmi a odpálením bômb umiestnených pri cestách. Najtvrdšie boje prebiehajú v Džabáliji a v okolí mesta.

Plamene sa objavili vysoko na oblohe po tom, ako izraelské vzdušné sily zbombardovali benzínovú pumpu v blízkosti mesta Beit Lahijá, čím spôsobili veľký výbuch. Oheň zničil celú pumpu na hlavnej ceste cez Pásmo Gazy. Nasledoval útok na prevádzku súkromného podnikateľa, ktorý zásoboval miestnu populáciu plynom na varenie.

Zdroj z prostredia izraelskej armády hovorí o desiatkach militantov, ktorých zabili v prvých hodinách operácie, televízia Hamásu naopak tvrdí, že pri bojoch zomrelo mnoho izraelských vojakov. Ani jedno z vyjadrení sa nedá potvrdiť, keďže lekári sa zatiaľ nedostali na bojisko. V čase, keď jednotky bojovali s islamistami, vojna sa preniesla aj na vysielacie vlny - Izrael nabúral vysielania rozhlasu a televízie militantov.

"Vedenie Hamásu, tvoj čas sa skončil," tvrdila jedna správa odvysielaná prostredníctvom televízie Al-Aksá. Ešte predtým vysielanie rozhlasu prerušil mužský hlas hovoriaci po arabsky s izraelským prízvukom. "Lídri Hamásu sa schovávajú v tuneloch a nechávajú vás priamo pred izraelskými obrannými jednotkami. Lídri Hamásu vám klamú a schovávajú sa v nemocniciach. Vypúšťanie rakiet ohrozuje civilistov," odkázal hlas Gazanom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu