Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Exilový líder Hamásu je pripravený podpísať prímerie

Chálid Mišál
Chálid Mišál (Zdroj: SITA)

DAKAR - Exilový líder palestínskeho hnutia Hamás Chálid Mišál je pripravený podpísať prímerie za Pásmo Gazy, ak Izrael bude so zastavením paľby súhlasiť a zruší blokádu územia. Informovalo o tom v pondelok senegalské ministerstvo zahraničných vecí v Dakare.

Ako rezort uviedol, "vodca Hamásu povedal, že je pripravený podpísať takúto dohodu na mieste zvolenom oboma stranami" v telefonickom rozhovore so senegalským prezidentom Abdoullayom Wadeom v nedeľu večer.

Podľa rezortu ide o dosiahnutie "záväzného prímeria medzi Hamásom a Izraelom, pričom táto dohoda by zaväzovala Hamás bezprostredne zachovávať prímerie za bezodkladné izraelské prímerie, ktoré by zahŕňalo úplné ukončenie blokády Pásma Gazy".

Po sobotňajšom vypuknutí vzdušnej izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy, ktorá si vyžiadala viac ako 310 obetí a 1400 zranených, vyzval Mišál na novú intifádu voči Izraelu, vrátane opätovného nasadenia samovražedných misií. Senegalský prezident s exilovým vodcom Hamásu telefonoval v nedeľu okolo 22. hodiny stredoeurópskeho času v rámci jeho postavenia ako predsedu Organizácie islamskej konferencie (OIC).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu