Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hamás nepovoľuje prevoz zranených do Egypta

(Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Palestínske teroristické hnutie Hamás, ktoré ovláda Pásmo Gazy, zabraňuje v prevoze zranených do Egypta. V nedeľu ráno to vyhlásil egyptský minister zahraničných vecí Ahmed Abul Ghajt.

Pri izraelských leteckých náletoch na Pásmo Gazy prišlo o život podľa doterajších informácií od soboty najmenej 271 ľudí a ďalších 620 bolo zranených. Egypt, ktorý je okrem Izraela jedinou krajinou susediacou s Pásmom Gazy, v nedeľu ráno otvoril svoje hraničné priechody s pásmom, aby okrem iného umožnil prevoz zranených Palestínčanov do svojich nemocníc, no sanitky ostali čakať na egyptskej strane prázdne.

"Opýtajte sa tých, ktorí ovládajú Pásmo Gazy, prečo to tak je. Čakáme na zranených, oni ich však nepúšťajú," vyhlásil šéf egyptskej diplomacie. Izraelské letecké útoky na Pásmo Gazy pokračovali aj v noci zo soboty na nedeľu.

Jeden z nich zasiahol vojenský objekt blízko pri hraničnom priechode Rafah medzi Pásmom Gazy a Egyptom, cieľom ďalšieho bola mešita v Gaze, kde sa údajne ukrývali teroristi. Celkovo podnikla izraelská armáda v noci podľa izraelského verejnoprávneho rozhlasu asi 20 náletov.

Z celkového počtu 271 obetí prišlo šesť ľudí o život pri nedeľňajších útokoch, ostatní zahynuli v sobotu. K leteckým útokom by sa mohla čoskoro pripojiť aj pozemná ofenzíva izraelskej armády. V nedeľu to povedal izraelský minister obrany Ehud Barak.

"Sme pripravení na všetko. Ak bude potrebné za účelom obrany nášho obyvateľstva nasadiť pozemné sily, urobíme to," citoval ministra jeho hovorca. Podľa niektorých izraelských médií dokonca už izraelská armáda pri hraniciach s Pásmom Gazy zhromažďuje pozemné jednotky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu