Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Desiatky Európanov zranených, vo Francúzsku horelo asi 440 áut

PRAHA - Pri búrlivých oslavách konca roku 2008 sa v rôznych európskych krajinách zranili zábavnou pyrotechnikou desiatky ľudí a úrady dokonca hlásili niekoľko mŕtvych. Vo Francúzsku v silvestrovský večer horeli stovky áut a nepokojnú noc zažili aj policajti v Rakúsku alebo Grécku.

V Bulharsku prišli o život dvaja ľudia. Asi päťdesiatročného muža v Gorubliane pri Sofii zabila explózia rakety, ktorá ho trafila do hlavy. Dvadsaťročný mladík uhorel v chate zapálenej pyrotechnikou južne od bulharskej metropoly a traja ďalší ľudia sa pri požiari zranili.
Asi štyridsaťročný muž na západe Maďarska neprežil zásah ohňostrojovou raketou do hlavy. Podľa maďarskej agentúry MTI bol pri jej odpaľovaní sklonený nad raketou.

V celom Francúzsku podľa policajných záznamov horelo na Silvestra najmenej 440 áut, čo je asi o 70 viac než pred rokom. "Tak zlé to ešte nikdy nebolo," komentoval podľa agentúry APA silvestrovské incidenty istý hornorakúsky policajt. Najväčšie problémy údajne spôsobovala nelegálna pyrotechnika, v niektorých prípadoch údajne dovezená z Česka. Šestnásťročného mladíka z Waldigu v okrese Urfahr zranila petarda na tvári, na ruke a na hrudi. Dvadsaťšesťročného muža z Bad Goisernu v okrese Gmunden zasiahla raketa priamo do oka. Ťažko zraneného muža museli lékári previezť do nemocnice do Bad Ischl.
V gréckych Aténach anarchistické skupiny "oslávili" silvestrovskú noc desiatkou podpaľačských útokov na banky a predajne áut.

Asi tisícový dav väčšinou mladých ľudí podľa policajného hovorcu Franka Millerta napadol v berlínskej štvrti Prenzlauer Berg policajnú stanicu. Ďalšia skupina 500 osôb zaútočila na policajné auto raketami. Potom rozbila okná električky.

V Polsku nezaznamenala polícia žiadne vážnejšie zranenia alebo incidenty, podobne aj v Česku silvestrovskú zábavu nesprevádzali mimoriadne incidenty a vo väčšine regiónov sa záchranári zhodli, že záver roku bol pokojnejší ako v minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu