Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dvaja bratia pridali melamín do 900 ton sušeného mlieka

PEKING - V Číne sa začal proces s ďalšími dvoma osobami v kauze toxického detského mlieka, čím počet stíhaných osôb stúpol na 17.

Bratia Keng Ťin-ping a Keng Ťin-ču sú obvinení z výroby a predaja mlieka kontaminovaného chemikáliou melamín, informovala štátna televízia CCTV, ktorá odvysielala zábery zo súdnej siene.

Najmenej šesť bábätiek zomrelo tento rok v Číne a 294 tisíc malo problémy s obličkami a urologické ťažkosti po konzumácii sušeného mlieka s obsahom melamínu.

Keng Ťin-ping, bývalý šéf výkupu mlieka a Keng Ťin-ču, ktorý pracoval ako vodič, od októbra minulého roka údajne zmiešali 434 kilogramov "proteínového prášku" s melamínom s 900 tisíc kilogramami sušeného mlieka, uviedla CCTV. Celkove predali výrobky za vyše 405 tisíc dolárov pred tým, než ich v septembri zatkli.

Bratia prášok kúpili od ďalších dvoch osôb, ktoré predvolali pred súd v severnom meste Šiťia-čuang, kde sídli spoločnosť Sanlu stojaca v centre škandálu. V pondelok predstúpilo pred súd deväť ľudí, minulý týždeň päť osôb. Tieto procesy sú v Číne pozorne sledované, čo je nezvyčajné v krajine, kde pojednávania väčšinou prebiehali za zatvorenými dverami.

Navrhovaný balík odškodnenia obetí vyvolal v krajine kritiku. Právnici poškodených rodín označili odškodné za nízke. Štátne médiá informovali, že výrobcovia chcú zaplatiť celkovo 112,1 milióna eur. Denník China Daily napísal, že 22 obvinených firiem vyplatia jednorázovo 91,7 milióna eur. Zostávajúcimi 20,4 milióna eur majú byť pokryté náklady súvisiace s ďalšou potrebnou liečbou pacientov.

Podľa článku majú deti s problémami obličiek dostať 200 eur a ťažšie prípady 3000 eur. Rodičom, ktorým deti zomreli, vyplatia 20 tisíc eur. Právnik, ktorý v Pekingu zastupuje 63 poškodených rodín, uviedol, že za veľmi nízku považujú rodiny čiastku 200 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu