Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarsko nikdy nespochybnilo Trianon, tvrdí Sólyom

László Sólyom
László Sólyom

BRATISLAVA - Trianonská zmluva nikdy nebola z maďarskej strany spochybnená, ani po zmene politického systému, ani pred ňou, nikdy po roku 1947. Na tlačovej besede po rokovaní hláv štátov SR a MR o vývoji slovensko-maďarských vzťahov v Nových Zámkoch to konštatoval maďarský prezident László Sólyom.

V tejto súvislosti nechápe, prečo sa táto otázka na Slovensku vynára. Pripomenul, že v základnej zmluve o priateľstve a spolupráci medzi SR a MR (Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi SR a MR z roku 1995) je jednoznačne napísané, že súčasné hranice akceptuje, uznáva tak Slovensko ako aj Maďarsko a že obe krajiny nemajú voči sebe žiadne územné nároky. Preto nechápe vyjadrenia predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu. "Zarazene čítam vyhlásenia Jána Slotu, ktorý hovorí o tom, že Maďari spochybňujú Trianonskú zmluvu, respektíve tieto hranice, lebo na maďarskej strane žiadne spochybnenie ani v náznakoch nie je prítomné," povedal po dnešnom stretnutí s Ivanom Gašparovičom v Nových Zámkoch.

Podľa SNS však "aktivity oficiálnych maďarských predstaviteľov hovoria o opaku toho, čo dnes v tomto smere tvrdil maďarský prezident." Uviedla to hovorkyňa SNS Jana Benková v reakcii na tvrdenie Láslóa Sólyoma o Trianonskej zmluve.

V Maďarsku podľa Sólyoma nie sú protislovenské nálady. Ako príklad uviedol sociologický výskum, s ktorým dnes zoznámil aj svojho slovenského partnera. Výskum dokazuje, že Maďari práve Slovákov pokladajú za tých, čo sú k nim najbližší. Maďarská hlava štátu v tejto súvislosti nechápe, prečo sú na Slovensku nálady ako keby Maďarsko ohrozovalo Slovensko. Treba skúmať aj to, odkiaľ zaznievajú tieto extrémne prejavy, či z nejakej marginálnej skupiny alebo zo sféry politiky, konštatoval Sólyom.

Sólyom nesúhlasí s názorom, že by sa z niektorej z oboch krajín exportoval do tej susednej extrémizmus. Odmieta tiež, že by na jednej, či druhej strane Dunaja bol prítomný fašizmus. Prezidenti SR a MR na dnešnom stretnutí odsúdili prejavy extrémizmu. Zároveň sa zhodli na tom, že ich novozámocká schôdzka je dobrým východiskom pre ďalšiu spoluprácu. Ocenili slovensko-maďarské iniciatívy za dobré vzťahy, ktoré sa dejú napríklad medzi mestami, či regiónmi, ale aj prostredníctvom predstaviteľov cirkvi či hospodárstva oboch štátov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu