Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medvedev zabudol na voľby v USA kvôli vlastnému prejavu

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev

MOSKVA - Aj vodcovia veľmocí, ktorí majú celé davy poradcov, môžu prehliadnuť historické udalosti ako napríklad ostatné prezidentské voľby v USA.

Podarilo sa to napríklad ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, píše agentúra DPA. Šéf Kremľa až teraz reagoval na kritiku za to, že predniesol prejav k národu plný kritiky na adresu Washingtonu práve 5. novembra, keď v USA - deň po voľbách - oslavovali historické víťazstvo Baracka Obamu nad jeho republikánskym protivníkom Johnom McCainom.

Ako dnes povedal Medvedev agentúre Interfax po ukončení summitu štátov G20 vo Washingtone, "dňa 5. novembra som, pri všetkej úcte k USA, na americké voľby jednoducho zabudol". Medvedev v deň víťazstva Obamu vyhlásil, že Rusko rozmiestni vo svojej enkláve Kaliningrad rakety s krátkym doletom ako odpoveď na plánované zriadenie protiraketového štítu v strednej Európe.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier v tejto súvislosti kritizoval, že vzhľadom na celosvetové gratulácie Obamovi v ten deň bol toto "zlý signál v zlom čase". Ruský prezident vysvetlil, že ten prejav "mal dávno naplánovaný", ale stále ho odsúval.

"Termín som niekoľkokrát presunul, lebo som nebol s jeho obsahom spokojný," povedal Medvedev vo Washingtone. Ale v podstate sa pozerá na vzťahy s USA optimisticky, dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu