Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Peking varuje Sarkozyho pred dalajlámom

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

PEKING - Čína v piatok varovala francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho pred plánovaným stretnutím s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. To by podľa vyjadrení z Pekingu mohlo ohroziť vzájomné vzťahy s Parížom a Európou, ktoré sú podľa slov hovorcu čínskeho ministra zahraničných vecí v procese "vývoja a zlepšovania", čo je výsledkom tvrdej práce a preto je potrebné si ich "vážiť".

"Žiadame Francúzsko, aby sa na vec pozrelo zo širšieho hľadiska... a venovalo pozornosť čínskym záujmom a umožnilo tak stabilný vývoj čínsko-francúzskych a európskych vzťahov," uzavrel hovorca Čhin Kang.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vo štvrtok oznámil svoj zámer stretnúť sa 6. decembra s exilovým tibetským vodcom. Udeje sa tak počas spomienky na 25. výročie udelenia Nobelovej ceny mieru Lechovi Walesovi v Poľsku. Sarkozy ho zároveň pri tejto príležitosti nazval "mužom odvahy" a Pekingu sa nemohlo páčiť ani jeho vyjadrenie o práve Tibeťanov na slobodu.

Jedným dychom však dodal, že svet si nemôže dovoliť prerušiť kontakt s miliardou a tristo miliónmi Číňanov. V tomto duchu konal aktuálne najvyšší predstaviteľ Európskej únie v auguste počas olympijských hier, na otvárací ceremoniál ktorých nakoniec prišiel práve z obáv pred poškodením vzťahov s Čínou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu