Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Putin by sa mohol vrátiť do prezidentského kresla budúci rok!

Vladimír Putin
Vladimír Putin

MOSKVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev by mohol v budúcom roku odstúpiť zo svojej funkcie a uvoľniť tak cestu pre opätovný návrat Vladimira Putina na post hlavy štátu.

Uviedol to dnes ruský denník Vedomosti s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky Kremľu. Medvedev v stredu navrhol predĺžiť funkčné obdobie prezidenta z doterajších štyroch na šesť rokov.

Noviny to označili za súčasť plánu, vypracovaného prvým námestníkom šéfa prezidentskej administratívy Vladislavom Surkovom, ktorý je známy ako Putinov človek.

Na základe tohto plánu by Medvedev mohol uskutočniť zmeny v ústave a nepopulárne sociálne reformy tak, "aby sa Putin mohol vrátiť do Kremľa na dlhšie obdobie", uvádza denník.

"Podľa tohto scenáru by Medvedev mohol odstúpiť už čoskoro s odvolaním sa na zmeny v ústave, pričom prezidentské voľby by sa mohli konať v roku 2009," citujú noviny zdroj blízky Kremľu.

Putin, ktorý je v súčasnosti šéfom vlády, by mohol potom vládnuť ako prezident dve šesťročné funkčné obdobia v rokoch 2009-2021, tvrdia Novosti. Noviny uvádzajú reakciu Putinovho hovorcu, podľa ktorého nie je žiadny dôvod na návrat bývalej hlavy štátu k moci v roku 2009.

Investori, už nervózni z dopadu finančnej krízy na ruský ekonomický boom, sa pokúšajú zistiť, kto v skutočnosti krajinu kontroluje, čo je najväčšia otázka pre zhodnotenie politického rizika. Pátrajú pritom, nakoľko sa súčasné nastavenie - s Medvedevom ako prezidentom a Putinom na poste premiéra môže zmeniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu