Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Máme ambasádu v Hanoji, Vietnam v Bratislave zatiaľ nie

BRATISLAVA - Slovensko má vo Vietname nové veľvyslanectvo, ktoré v Hanoji otvoril premiér Robert Fico. Ako zdôraznil, nové veľvyslanectvo by malo pomôcť k zvýšeniu intenzity slovensko-vietnamských vzťahov, najmä pokiaľ ide o ekonomickú spoluprácu.

Fico kritizoval, že vláda Mikuláša Dzurindu podľa neho vyslovene z politických a ideologických dôvodov predchádzajúce veľvyslanectvo zrušila práve v čase, keď silné svetové ekonomiky na čele s USA a západnou Európou začali masívne prenikať na vietnamský trh. "Bohužiaľ, mám pocit, že prichádzame medzi poslednými," skonštatoval premiér.

Zároveň pripomenul, že Slovensko je jedna z mála krajín, ktorej obchodným pridelencom je Vietnamec so slovenským občianstvom, ktorý dobre pozná miestne pomery a roky žil a podnikal na Slovensku. Dokáže teda pomôcť prieniku slovenských podnikateľov na rozvíjajúci sa vietnamský trh.

Vietnamskí partneri prijali tento fakt veľmi pozitívne, uvádza sa ďalej v tlačovej správe, ktorú poskytol tlačový odbor Úradu vlády. Na otvorení veľvyslanectva sa zúčastnila aj vietnamská vládna delegácia na čele s námestníkom ministra zahraničných vecí Nguyenom Thanhom Sonom.

Ten po príhovore Roberta Fica povedal, že vláda Vietnamskej socialistickej republiky prikladá tejto udalosti náležitú vážnosť, ktorú chce potvrdiť aj urýchleným otvorením vietnamského veľvyslanectva v Bratislave. Dnes sídli vietnamský veľvyslanec pre SR vo Viedni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu