Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Traja baníci prežili deväť dní pod zemou

MANILA - Zo zaplaveného banského tunela vytiahli v stredu na severe Filipín troch baníkov, ktorí prežili deväť dní pod zemou. Ďalší piati sú naďalej nezvestní. Záchranári tlieskali a radovali sa, keď mužov vyniesli na nosidlách z dvoch rôznych podzemných lokalít.

Baníkov, ktorých vytiahli z hĺbky asi 200 metrov, previezli do nemocnice, ich stav je stabilizovaný. Šesť ďalších osôb, ktoré tiež prežili, vytiahli v pondelok a utorok. V hornatej provincii Benguet sa vznik viacerých vyhĺbených tunelov datuje do obdobia polovice 20. storočia.

V 90. rokoch minulého storočia sa ich vzdala spoločnosť ťažiaca zlato, ktorá rozmiestnila pri vchodoch stráž, aby sa predišlo prípadným incidentom. Zaplavený banský tunel sa nachádza v mestečku Itogon. Muži do neho vošli 22. septembra, keď oblasť zasiahol tajfún, počas ktorého tunel zaplavila voda.

Uviaznutí baníci, ktorí pracovali na vlastnú päsť a bez povolenia, vyhĺbili úzky priechod k tunelom. Tí, čo sa zachránili, stáli na vyvýšených miestach tunela. Prežili tiež vďaka dažďovej vode, ktorú zachytávali do plastových fliaš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu