Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Českým entomológom hrozí trojročné väzenie

BRATISLAVA - Českí entomológovia, ktorých súdili v indickom Darjeelingu za nezákonný zber hmyzu, dostanú trojročný trest väzenia. Online denník Aktuálně.cz o tom informoval odsúdený Petr Švácha.

"Súd prijal prakticky všetky argumenty obžaloby, aj tie absurdné a nepodložené. Navrhol tri roky nepodmienečne a pokutu asi 10 tisíc rupií," povedal Švácha. Súd rozhodol už vo štvrtok, no rozsudok oficiálne oznámil až v pondelok.

Ďalšie pojednávanie, na ktorom sa má právnik Šváchu a Emila Kučeru vyjadriť k navrhovanému rozsudku, sa uskutoční v stredu. Na základe tohto vyjadrenia ich môže sudca prepustiť alebo trvať na verdikte.

Obvinení sa v takom prípade mienia odvolať k najvyššiemu súdu v Oboch Čechov zadržali 22. júna a obvinili z nedovoleného zberu hmyzu v parku Singalia. Obvinenie tiež hovorí, že z krajiny chceli nelegálne vyviezť vyše 200 kusov vzácnych chrobákov a lariev motýľov.

Švácha aj Kučera tieto obvinenia odmietajú a tvrdia, že v spomínanom národnom parku nikdy neboli a hmyz nezbierali pre komerčné účely. Ako hlavný dôkaz v prípade figurovali priznania podpísané oboma obvinenými.

Podľa ich obhajcov však boli podvrhnuté a ich mandanti údajne podpísali len prázdne papiere, ktoré mali byť použité na súpis zabaveného materiálu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu