Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dalajláma bude stáť na čele 12-hodinového protestu hladom

(Zdroj: SITA)

DHARAMSALA - Dalajláma bude po skončení olympijských hier v Pekingu stáť na čele 12-hodinovej celosvetovej hladovky, aby tak poukázal na "tibetský prípad", oznámila tibetská exilová vláda v piatok.

Tibetský exilový líder to povedal po stretnutí s prvou dámou Francúzska Carlou Bruniovou počas svojej 12-dňovej návštevy Francúzska. Na stretnutí s manželkou prezidenta Nicolasa Sarkozyho dalajláma vyzval Čínu na "pochod smerom k demokracii".

Jeden z dalajlámových hovorcov povedal, že 73-ročný tibetský duchovný vodca bude 31. augusta viesť symbolickú 12-hodinovú hladovku nasledovanú jeho prívržencami. Podľa predstaviteľov tibetskej exilovej vlády v indickom meste Dharamsala dôvodom tohto nenásilného protestu je veľmi kritická situácia v Tibete. "Bude to jedna z najdôležitejších nenásilných akcií ..., aby sme získali podporu svetového spoločenstva v našom boji proti útlaku..."

Dalajláma povedal francúzskemu ministrovi zahraničia Bernardovi Kouchnerovi na stretnutí v piatok, že "jediná cesta, ako môže Čína znovu získať rešpekt medzinárodnej komunity, je "vydať sa smerom k demokracii". Čína obviňuje dalajlámu zo snáh o získanie nezávislosti Tibetu a z podpory nepokojov smerujúcich k narušeniu OH v Pekingu, ktoré sa končia v nedeľu. Dalajláma však tvrdí, že to, čo si želá, je autonómia pre Tibet, a nie jeho nezávislosť. Podľa dalajlámu "od marca, keď Čína tvrdo zakročila proti protičínskym protestom v himalájskej oblasti, "bolo iba v regióne (tibetského hlavného mesta) Lhasy zabitých 400 ľudí".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu